27.5 C
İstanbul
27 Temmuz 2024, Cumartesi

Gazze Ateşkes Tasarısı BMGK’da Kabul Edildi

(ANKARA) – ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı ve Gazze’de ateşkes öngören karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edildi. ABD’nin sunduğu tasarı 14 “evet” oyu alırken, Rusya “çekimser” kaldı.

2735 sayılı kararı İsrail’in kabul ettiği kararı Hamas’a da teklifi kabul etmesi yönünde çağrı yapıldı. Hamas’ın karara yapıcı ve olumlu yaklaştığı bildiriliyor.

Gazze Ateşkes Tasarısı’nde Hangi Maddeler Vardı?

Gazze şeridinde kalıcı ateşkes öngören karar tasarısı, 3 aşamalı bir planı içeriyor.

İlk aşamada hemen ateşkes, yaralı, yaşlı ve kadın esirlerin serbest bırakılması, İsrail askerlerinin Gazze’de nüfus kalan bölgelerden çekilmesi, insani yardım faaliyetlerinin hız kazanması, temel hizmetlerin tekrar sağlanması, Gazzelilerin kuzey dahil tüm sahil hattında evlerine geri dönmesi ve uluslararası toplumun konutların tekrar inşası için katkı sağlaması maddeleri yer alıyor.

İkinci aşamada ise kalan esirlerin serbest bırakılması ve İsrail’in istisnasız olarak tüm Gazze’den çekilmesi planlanıyor.

Üçüncü ve son aşamaya gelindiğinde ise Gazze’nin yeniden imarının başlaması ve ölü esirlerin de teslim edilmesi hususları bulunuyor.

Gazze’in Ateşkesin İlk Aşaması Ne Kadar Sürecek?

İlk aşamanın 6 haftada bitmesi öngörülürken, bitmemesi durumunda ateşkesin uzatılması öngörülüyor. Tarafların ateşkes hükümlerine uyması için BM üyelerinin desteği istenirken, iki devletli çözümün önemi tekrar vurgulandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

290,296BeğenenBeğen
2,047TakipçiTakip Et
19,645TakipçiTakip Et
74AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER