27.5 C
İstanbul
27 Temmuz 2024, Cumartesi

Gantz’ın İstifası Gazze İçin Ne Anlama Geliyor?

(ANKARA) – Bakanlık görevinden istifa ederek Başbakan Netanyahu’ya erken seçim çağrısında bulunan İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gantz’ın yarattığı durumun Gazze için işleri daha da zorlaştıracağı öngörülüyor.

Benny Gantz Tel Aviv’de yaptığı basın açıklamasında başbakan Benjamin Netanyahu’yu stratejik davranmak yerine kişisel politik kariyerini öncelemekle suçladı.

Peki Gantz Netanyahu’yu Tam Olarak Neyle Suçluyor?

Gantz yaptığı açıklamada “Maalesef Netanyahu, gerçek bir zafer kazanmamazı engelliyor; şu anki krizin nedeni de bu” dedi. Geçtiğimiz ay “Gazze’deki Hamas yönetimine son vermeye dönük uzun vadeli somut adımlar atılması ve rehinelerin geri alınması için müzakerelerle ilgili stratejik planını açıklaması” için Netanyahu’ya bir son tarih veren ve bu tarih gelmesine rağmen somut bir cevap alamayan Gantz birkaç gün gecikmeyle istifasını verdi. Gantz istifası için İsrail’in 4 rehineyi geri almak üzere başlattığı, 210 Filistinlinin hayatını kaybettiği operasyonun bitmesini beklediği belirtildi.

Gantz Savaş Kabinesi’nin Özel Yetkilerine Rağmen Netice Alamadı

Gantz, 7 Ekim saldırılarından sonra kurulan OHAL hükümetinde üç kişilik Savaş Kabinesi’nin bir üyesiydi. Savunma ve güvenlik bakanlarından oluşan bu kabine, çatışma veya kriz dönemlerinde askeri operasyonları yönetmekle görevli özel bir organ. Netanyahu, Gantz ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan oluşan savaş kabinesi, güvenlik konularında karar alma süreçlerini hızlandıran özel yetkilere sahipti.

Gazze Savaşı’nda Güç Dengeleri Değişecek

Netanyahu’nun güçlü rakiplerinden biri olarak görülen Gantz’ın istifasının, bir erken seçime yol açması beklenmiyor; fakat koalisyon hükümetindeki güç dengelerini değiştirmesi olası.

İsrail medyasına yansıyan değerlendirmelere göre merkez-sağ çizgide siyaset yürüten Ulusal Birlik Partisinin Lideri Gantz’ın istifası Knesset’te (İsrail Parlamentosu) çoğunluğu hala elinde bulunduran Netanyahu’yu, koalisyonundaki aşırı-sağcı unsurlara daha bağımlı hale getirebilir.

Gantz’ın pozisyonunu üstlenmeye gönüllü aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi bakanların Savaş Kabinesi’nde yer almasının, Gazze’de ateşkes çabalarını daha da zora sokması ve hali hazırda zaten insanlık dışı olan müdahalenin topyekün bir imhaya dönüşebileceği endişesini yaratıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

290,296BeğenenBeğen
2,047TakipçiTakip Et
19,645TakipçiTakip Et
74AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER