25 C
İstanbul
27 Temmuz 2024, Cumartesi

Avrupa Parlamentosu Seçimi: Aşırı Sağa Savruluş

(İSVİÇRE) – 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında 27 AB ülkesinde halk Avrupa Parlamentosu (AP) adaylarını seçmek için sandık başındaydı. 360 milyon AB vatandaşı seçmenin oy kullandığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, bu seçimlerde 15 yeni üye ile birlikte 720 AP üyesi parlamenter seçildi.

AP’deki sandalyeler 27 üye ülkeye ve nüfusa oranlı dağıtılıyor. Almanya 96 sandalye ile halen en fazla parlamentere sahip ülke. Almanya’yı Fransa ve İtalya takip ediyor.

Aşırı Sağın Zaferi

Bu seçim, bu yıl birçok Avrupa ülkesinin kendi içindeki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin sonuçlarıyla aşırı sağ politikaların artışının yanı sıra elbette İsrail-Filistin, Rusya-Ukrayna ve Avrupa’da artan pahalılık ve sosyal sorunlarla birlikte değerlendirilmeye muhtaç.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin önemi özellikle, AB’nin yetki kapsamında ele alınan tüm konularda ortak yasa koyucu Parlamento olmasıdır. AB bütçesinin onaylanması, Avrupa Komisyonu’nun geleceğinin inşasında söz sahipliği bu seçimlerin önemini artırıyor.

Dolayısıyla önümüzdeki 5 yıl boyunca AP Avrupa’nın ana gündemlerinin başında, küresel iklim krizi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Filistin’i işgal ve soykırım politikaları gibi jeopolitik krizler, AB ülkelerini de derinden etkileyen ekonomik sorunlarla birlikte mülteci göçleri, artan ırkçılık ve benzeri konular başat gündemler olmaya devam edecek. Avrupa’daki çiftçilerin özellikle, artan vergi yüklerine ve Avrupa politikalarına yönelik protestoları bu seçimlerin sonuçlarında etkisini göstermiştir.

Son dönemler Avrupa’da politik olarak daha aşırı sağa kayış yaşanıyor. Son yıllarda özellikle AB devletlerindeki ulusal seçimler aşırı sağ partilerin kazanmasına, koalisyon hükümetler kurmasına yol açmıştır.

Dolaysıyla Avrupa ülkelerinde aşırı sağın güçlenmesinin, AB seçimlerine de yansıdığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte, Avrupa Parlamentosunda popülist radikal sağ partilerin yükselişini daha da artacağına dair öngörüler destekleyen ciddi gerekçeler mevcuttur.

Almanya’da Aşırı Sağ Yükselmeye Devam Ediyor

Kesin olmayan sonuçlara göre Almanya 2024 Avrupa seçimlerinde sola ve yeşillerin siyasi hanesine kayıp yazdı.

Almanya’da 96 AP milletvekilliği seçimin kazananları belli oldu: CDU/CSU ve AfD
Mevcut tahminlere göre CDU ve CSU yüzde 30’a ulaşıyor. Bu, Birliğin açıkça en güçlü siyasi partiler olduğu anlamına geliyor.

Irkçı AfD ise Avrupa Parlamentosu’ndaki tahminlere göre yüzde 16,4 ile Birliğin ardından ikinci en güçlü güç olmaya devam edecek. Böylece SPD’nin önüne geçerek, AP için yeni bir siyasal tehdit olmaya devam edecek.

Almanya’da AP seçimin kaybedenleri: Yeşiller, SPD, Sol Yeşiller artık ikinci en güçlü güç değil. Mevcut tahminlere göre, Yeşiller yüzde 12,2 olarak görüyor. Bir çöküş: 2019’da yüzde 20,5 ile (2014 Avrupa seçimlerinde yüzde 10,7) en fazla kazanımı elde eden parti Yeşiller oldu.

SPD yüzde 13,9’a ulaştı. Bu tarihsel olarak kötü bir durum ve en iyi aday Katarina Barley’i açıkça seçim posterleri astıran Şansölye Olaf Scholz için bir uyarı sinyali.

Sol da Wagenknecht’in bölünmesinden sonra ciddi bir kayıp yaşadı ve yalnızca yüzde 2,8 oy aldı. Tanınmış en iyi aday Marie-Agnes Strack-Zimmermann’ın yer aldığı FDP’nin oy oranı yüzde 4,8. Bu 2019’dan daha kötü. Diğer partiler ise yüzde 10,8’e çıkıyor.

Avrupa Parlamentosundaki Alman Partilerinin koltuk dağılımı böyle gerçekleşti.

Seçim Araştırma Grubu’na göre Almanya’da seçmen katılım yüzdesi 65 ile 37.807.746 seçmenin yalnızca yüzde 61,4’ünün oy kullandığı tahmin ediliyor. Bu katılım AP 2019 seçimlerine oranla hayli yüksek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

290,296BeğenenBeğen
2,047TakipçiTakip Et
19,645TakipçiTakip Et
74AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER