19.9 C
İstanbul
9 Ekim 2026, Cuma

SPD’li Matthias Miersch’ten Berlin Cemevi Ziyaretinde Önemli Çağrı: “Sivas Katliamı Federal Meclis’te Konuşulmalı”

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Federal Meclis Grup Başkanı Dr. Matthias Miersch ve SPD Berlin Milletvekili Sevim Aydın, Berlin Alevi Toplumu-Cemevi’ni (BAT-Cemevi) ziyaret etti.

HABER MASASI – Heyeti, BAT-Cemevi İkinci Başkanı Kadir Şahin, BAT-Cemevi eski başkanı Metin Mat Dede ve Yazar Haydar Selçuk ağırladı. Cemevi yerleşkesini gezerek Alevi inancı ve toplumu hakkında ayrıntılı bilgi alan heyete, Türkiye’de zamanaşımı gerekçesiyle düşen Sivas Katliamı davası ve firari sanıkların durumu aktarıldı.

Kadir Şahin, katliam sanıklarının cezasız kalarak Almanya’da ticari faaliyetlerini ve yaşamlarını rahatça sürdürdüklerine dikkat çekerek, bu kişilerin yargılanması gerektiğini vurguladı. Şahin, Federal Meclis çatısı altındaki tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin katılımıyla partiler üstü bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi talebinde bulundu.

Dr. Matthias Miersch: “Talebi Yerinde Buluyorum”

Görüşmede söz alan SPD Federal Meclis Grup Başkanı Dr. Matthias Miersch, Sivas Katliamı sanıklarının herhangi bir ceza almadan Almanya’da hayatlarına devam etmesini doğru bulmadığını belirtti. Sanıkların cezasız kalmasının kabul edilemez ve şaşırtıcı olduğunu ifade eden Miersch, BAT-Cemevi’nin çağrısına destek vererek, konunun Federal Meclis bünyesinde ele alınmasının hem meclis üyeleri açısından son derece faydalı hem de gerekli bir adım olacağını dile getirdi.

AİHM Kararları Ve Kültürel Miras Baskısı Gündemde

Ziyaret sırasında Alevilerin Türkiye’de karşılaştığı hak ihlallerine de değinildi. BAT-Cemevi eski Başkanı Metin Mat Dede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Alevi inancının özgürce yaşanmasına ilişkin açık kararları bulunmasına rağmen Türkiye’nin bu yükümlülükleri yerine getirmediğini, Alevi öğrencilere zorunlu olarak Sünni inanç esaslarının öğretilmeye devam ettiğini belirtti. Yazar Haydar Selçuk ise 21. yüzyılda inanç merkezlerinin restorasyon adı altında özgün yapılarından uzaklaştırıldığını, bu uygulamaların inanca ve kültürel mirasa yönelik açık bir saygısızlık teşkil ettiğini kaydetti.

Berlin’de Güçlü Birlik Ve Seçim Desteği

SPD Berlin Milletvekili Sevim Aydın, Alevi toplumunun Berlin’in kültürel ve toplumsal zenginliğine sunduğu katkıların çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti aktaran İkinci Başkan Kadir Şahin de Sevim Aydın ile yürütülen verimli ortak çalışmalara işaret ederek, Aydın’a 20 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilecek seçimlerde başarı dileklerini iletti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER