Emperyalist savaş makinesi NATO’nun 36’ncı liderler zirvesi dün Ankara’da protestoların gölgesinde başladı.
HABER MASASI – Bugün de devam edecek olan zirve için başkent adeta bir abluka altına alınırken, ülkenin bağımsızlığını savunan yurttaşların sesini kısmak isteyen Saray rejimi kolluk kuvvetlerini seferber etti. İçeride kaybettiği meşruiyeti ve halk desteğini ABD ile NATO’ya sığınarak tahkim etmeye çalışan AKP iktidarı, emperyalizmin tüm yeni dönem görevlerine talip olduğunun mesajını verdi. Bu sırada Saray’da ağırlanan ABD Başkanı Donald Trump ise Rahip Brunson olayını hatırlatarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı övdü ve CAATSA yaptırımlarını kaldıracaklarının müjdesini verdi.


Sokaklar Yangın Yeri: Ankara’da Sert Müdahale Ve Gözaltılar
Ankara’da zirveye karşı irade gösteren kitlelere polis vahşice müdahale ederken, 100’ü aşkın yurtsever ters kelepçelerle ve işkenceyle gözaltına alındı. Aralarında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Keziban Konukçu, Emek Partisi (EMEP) Milletvekilleri İskender Bayhan ile Sevda Karaca ve Halkevleri Genel Başkanı Sevinç Hocaoğulları’nın da bulunduğu çok sayıda siyasi temsilci polis ablukasıyla çembere alındı. Kolluk kuvvetleri, basının işkenceyi görüntülemesini engellemek için eylemcilerin etrafını kalkanlarla kapatırken gazetecileri de darp ederek alandan uzaklaştırdı. Bir eylemcinin gözaltı aracında boğazının sıkıldığı anlar objektiflere yansırken, vekiller ve yurttaşlar geri adım atmayarak ülkenin her yerinde ses çıkarmaya devam edeceklerini haykırdı. Diğer yandan 5 Temmuz günü Kızılay’da NATO protestosu gerçekleştiren Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi 139 kişinin gözaltı süresi savcılık talimatıyla bir gün daha uzatıldı ve parti avukatları bu hukuksuz karara derhal itiraz etti.
İstanbul’dan Anadolu’ya Dalga Dalga Yayılan NATO Karşıtı İsyan
Anti-emperyalist direniş sadece başkentle sınırlı kalmayarak yurdun dört bir yanına, özellikle de İstanbul sokaklarına taştı. İstanbul’da Taksim, Dolmabahçe ve Kadıköy’de bir araya gelen binlerce yurttaş, “Katil NATO toprağımızdan defol” sloganlarıyla barikatları zorladı. Taksim’in ara sokaklarında polisin gazlı ve coplu saldırısına karşı direnen gençler, Dolmabahçe’de geçmişin 6. Filo ruhunu selamlayarak emperyalizme geçit vermeyeceklerini ilan etti. Kadıköy’de ise kitlesel yürüyüşlerle iktidarın savaş işbirlikçiliği teşhir edildi. Eylemlerin bir diğer adresi olan Adana’da, Adana Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla İnönü Parkı’nda toplanan halk, NATO’nun bir güvenlik örgütü değil, dünya halklarına kan, yıkım ve yoksulluk getiren bir ölüm aygıtı olduğunu vurguladı. Denizli’de ise Candoğan Parkı önünde buluşan Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri emperyalizme karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Kentte daha önce gözaltına alınan 2’si SOL Partili 3 yurttaşın ardından dün sabah da SOL Parti Denizli Yürütme Kurulu Üyesi Orhun Çoban jandarma tarafından gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen yurtseverlere SOL Parti’nin sosyal medya hesaplarındaki NATO karşıtı paylaşımları, Mahir Çayan anmaları ve bir cenazede açılan Devrimci Yol bayrağı suç unsuru gibi sorulduktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.
Saray İttifakı Ve Silahlanma Yarışına Karşı SOL Parti’den Yanıt
Halk sokaklarda direnirken, iktidar ise NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve ABD Başkanı Donald Trump ile uyum satma yarışına girdi. Forumda konuşan Rutte, müttefiklerin savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5’ine çıkarma taahhüdünü hatırlatırken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da sosyal medyadan daha dirençli ve uyumlu bir ittifak hedeflediklerini yazarak batı sermayesine selam durdu.
İletişim Başkanlığı’nın muhalif gazetecileri dışlayarak 2500 akredite basına termos ve çanta dağıttığı bu şatafatlı teslimiyet zirvesine karşı SOL Parti, “Türkiye emperyalizme ve monarşi dayatmasına teslim olmayacak” diyerek sert bir çıkış yaptı. SOL Parti’den yapılan açıklamada, toplumsal desteğini kaybeden siyasal İslamcı iktidarın, Türkiye topraklarını Karadeniz’den Güney’e kadar yeni üslerle bir askeri cephe haline getirmeye çalıştığı belirtildi. ABD’nin çürüyen hegemonyasını silah zoruyla dayattığı bu yeni savaş konseptine karşı, Türkiye’nin silahlanmaya devasa kaynaklar ayıran bağımlı bir tek adam rejimine dönüştürüldüğünü ifade eden parti yönetimi, ülkenin demokrat ve yurtsever güçleriyle birlikte bu emperyalist ablukayı mutlaka dağıtacaklarını ilan etti.
