19.4 C
İstanbul
11 Haziran 2026, Perşembe

AAAF’den Gadir Hum Bayramı Mesajı: Suriye’deki Alevilere Yönelik Saldırılar Kabul Edilemez

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Avrupa Arap Alevileri Federasyonu (AAAF), yayımladığı Gadir Hum Bayramı mesajında Suriye’deki Alevi toplumunun karşı karşıya kaldığı insani krize ve sistematik saldırılara dikkat çekti.

HABER MASASI – Gadir Hum’un sadece tarihi bir olay değil; adaletin, hakkaniyetin, insan onurunun ve zulme karşı mazlumdan yana saf tutmanın ezelî ve evrensel bir sembolü olduğunu vurgulayan federasyon, bu anlamlı günde Suriye’deki trajedinin görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaştığını ifade etti. İyd el-Ğadir’in idrak edildiği bu dönemde Suriye’deki Alevi toplumunun tarihinin en ağır varoluşsal tehditlerinden biriyle sınandığı belirtilen açıklamada, yaşananların gizlenemeyecek kadar açık bir gerçek olduğunun altı çizildi.

Suriye’nin Sahil Şeridinde Yaşanan İnsani Yıkım

Federasyon tarafından yapılan açıklamada, 8 Aralık tarihinden bu yana ülkenin sahil şeridinde yer alan Lazkiye, Tartus, Banyas, Ceble ve çevresinde Alevi sivillere yönelik organize ve ağır hak ihlalleri gerçekleştirildiği aktarıldı. Bölgede sistematik saldırılar, toplu infazlar, zorla kaybetmeler, kaçırma vakaları, işkenceler ve kitlesel yerinden etme hareketlerinin yaşandığı bildirildi. Beş yüzün üzerinde Alevi köyünün boşaltıldığını, insanların mallarına ve mülklerine el konulduğunu belirten AAAF yetkilileri, yüzlerce ailenin parçalandığını ve insanların yalnızca inançsal kimlikleri nedeniyle hedef alınarak açık bir tasfiye sürecine tabi tutulduğunu dile getirdi. Bu tablonun münferit ya da kontrolsüz güvenlik ihlalleri olarak nitelendirilemeyeceği, aksine politik sonuçlar doğurmayı amaçlayan örgütlü bir şiddet düzeni olduğu vurgulandı.

Uluslararası Toplumun Sessizliğine Sert Tepki

Açıklamada, küresel aktörlerin ve uluslararası kamuoyunun bu insani kriz karşısında sergilediği tutum sert sözlerle eleştirildi. İnsan hakları ihlallerinde en küçük bir gelişmeye dahi hızlıca tepki gösteren kurumların, söz konusu Aleviler olduğunda derin bir suskunluğa gömüldüğü ifade edildi. Küresel medyanın yaşanan yıkımı görünmez kıldığı, birçok devletin ise siyasi ve stratejik hesaplar uğruna bu drama gözlerini kapattığı belirtilerek, bir halkın sadece inancı yüzünden evlerinden sürülmesine modern dünyanın seyirci kaldığı hatırlatıldı. İnsan haklarının, adaletin ve uluslararası hukukun evrensellik ilkesi gereği Aleviler için de derhal ve eksiksiz bir şekilde işletilmesi gerektiği çağrısı yapıldı.

Kurumlara Acil Müdahale Çağrısı Ve Adalet Vurgusu

Avrupa Arap Alevileri Federasyonu; Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, uluslararası insan hakları kuruluşları, bağımsız medya organları ve vicdan sahibi tüm aktörleri acilen harekete geçmeye davet etti. Suriye’de Alevi toplumuna yönelik işlenen suçların bağımsız uluslararası komisyonlar tarafından derhal soruşturulması, faillerin tespit edilmesi ve uluslararası hukuk önünde hesap vermelerinin sağlanması gerektiği belirtildi. Sessiz kalmanın tarafsızlık anlamına gelmediğini, doğrudan zulmün devamına hizmet ettiğini ifade eden federasyon, bugün susanların yarın bu karanlık dönemin tanıkları değil ortakları olarak anılacağını beyan etti. AAAF, Gadir Hum’un ruhuna uygun olarak Suriye’deki halkın sesi olmaya, bu ihlalleri uluslararası platformlara taşımaya ve adalet mücadelesini her koşulda sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğini belirterek, hayatını kaybeden tüm masumları saygı ve rahmetle andı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER