15.3 C
İstanbul
18 Mayıs 2026, Pazartesi

Taksim’de 1 Mayıs Anmasına Polis Engeli: Çok Sayıda Gözaltı

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

İstanbul’da 1 Mayıs Taksim İnisiyatifi tarafından 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Kazancı Yokuşu’nda düzenlenmek istenen etkinlik, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

HABER MASASI – Aralarında sendika başkanları, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda eylemcinin bulunduğu 30’dan fazla kişi darp edilerek gözaltına alındı. Anma öncesinde Taksim Meydanı ve çevresi polis bariyerleriyle tamamen kapatılırken, Gezi Parkı yakınlarında ablukaya alınan grubun karanfillerle yapmak istediği yürüyüşe izin verilmedi.

Taksim ve Çevresinde Ulaşım Durduruldu

Valilik kararı doğrultusunda Taksim metrosu ve füniküler hattı saat 11.27 itibarıyla kapatılırken, Metro İstanbul seferlerin askıya alındığını duyurdu. İstanbul Valiliği basın birimi tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kısıtlamaların Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “alternatif 1 Mayıs kutlaması” çağrılarına yönelik aldığı yasak kararı çerçevesinde uygulandığı belirtildi. Meydanın bariyerlerle çevrilmesi ve ulaşımın kesilmesiyle Taksim ve çevresinde hayat durma noktasına geldi.

​”Taksim İşçilerin Meşru Hakkıdır”

Polis ablukası altında bir konuşma gerçekleştiren Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (DİSK/Enerji-Sen) Genel Başkanı Süleyman Keskin, yasak kararının hukuksuz olduğunu vurguladı. Keskin, geçmişteki yargılamaların beraatle sonuçlandığını hatırlatarak, “Ne kaymakamın ne valinin bunları yasaklama yetkisi var. İşçilerin ve emekçilerin kendileriyle özdeşleşen bir meydanda anma yapması en demokratik, en meşru hakkıdır. Bu taleplerimizden geri adım atmayacağız” dedi. Konuşmanın ardından başlatılan oturma eylemine müdahale eden polis, kitleyi zor kullanarak dağıttı.

Kanlı 1 Mayıs ve Kazancı Yokuşu’nun Önemi

Türkiye tarihine “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 1 Mayıs 1977’de, Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar sırasında açılan ateş ve yaşanan panik sonucu Kazancı Yokuşu’nda meydana gelen izdihamda 41 kişi yaşamını yitirmişti. Bu acı olayın hatırasını yaşatmak için her yıl Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde düzenlenen anma törenleri, işçi sınıfı için büyük bir sembolik önem taşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER