10.1 C
İstanbul
14 Aralık 2025, Pazar

HTŞ Lideri Golani, Trump Tarafından Beyaz Saray’da Ağırlandı

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Suriye’de yönetimi fiilen ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhammed el Golani, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Beyaz Saray’da kabul edildi. Görüşmeyle eş zamanlı olarak Sezar Yasası yaptırımları 6 ay süreyle askıya alındı.

(Haber Masası) – HTŞ’nin siyasi lideri ve “Suriye’nin geçici cumhurbaşkanı” olarak tanıtılan Muhammed el Golani (Ahmed el Şara), 79 yıl sonra Beyaz Saray’da “Suriye Devlet Başkanı” sıfatıyla ağırlanan ilk isim oldu. Görüşme, basına kapalı olarak yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Golani’ye, Şam yönetiminin “Dışişleri Bakanı” Esad Hasan Şeybani eşlik etti. Görüşme sonrası herhangi bir ortak basın toplantısı düzenlenmedi.

HTŞ’li Bakanlar BM Terör Listesinden Çıkarıldı

Görüşme öncesinde Golani ve HTŞ’ye bağlı bazı bakanların isimleri Birleşmiş Milletler terör listelerinden çıkarıldı. Bu adım, Washington’da Suriye’deki yeni siyasi dengelere ilişkin “radikal bir yön değişikliği” olarak yorumlandı.

Sezar Yaptırımları 6 Ay Askıya Alındı

Görüşme sürerken ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’ye yönelik Sezar Yasası yaptırımlarının 180 günlüğüne kısmen askıya alındığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Dışişleri Bakanı, 10 Kasım günü Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine devam etme taahhüdümüzü belirtmek amacıyla Sezar Yasası yaptırımlarının uygulanmasını 180 gün süreyle kısmen askıya almıştır.”

Açıklamada, Rusya ve İran’la ilgili işlemlerin yanı sıra bu ülkelerden mal, teknoloji, yazılım, fon, finansman veya hizmet transferlerinin bu muafiyet kapsamı dışında olduğu vurgulandı.

‘Suriye’ye Yeniden Yapılanma Fırsatı Veriyoruz’

ABD Hazine Bakanlığı ayrıca Trump yönetiminin “Suriye’ye yeniden yapılanma ve refah için bir fırsat verilmesi taahhüdünü yerine getirdiğini” duyurdu. Yeni düzenlemeyle birlikte Amerikan şirketleri, finans kuruluşları ve uluslararası ortaklar Suriye’nin istikrarına katkı sunmaya teşvik edilecek.

Trump: “Golani Çok Güçlü Bir Lider”

Basın toplantısında konuşan Trump, görüşmeye ilişkin değerlendirmesinde Golani’yi “çok güçlü bir lider” olarak tanımladı.

Trump, “Suriye’nin başarılı bir devlet olabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Ortadoğu’da ilk kez barışın mümkün olduğunu görüyoruz. Suriye’nin yeniden ayağa kalkacağına inanıyorum, yakında bazı önemli duyurular bekleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER