23.7 C
İstanbul
4 Eylül 2026, Cuma

Cumartesi Anneleri: Abdülmecit Baskın Dosyasında Adalet İstiyoruz

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Cumartesi Anneleri, 1070. haftalarında da polis bariyerlerinin önünde kamuoyuna seslendi.
(Haber Masası) – Açıklamada, gözaltında kaybedilmelerde uygulanan zamanaşımının adaletin önünde engel olduğu vurgulandı.

“Zamanaşımı Adaletin Önünü Kapatıyor”

Yapılan açıklamada, zamanaşımının hukuk sistemlerinde bireylerin süresiz belirsizlikte kalmaması için geliştirilmiş bir kurum olduğu hatırlatılarak, “Ancak Türkiye’de gözaltında kaybedilmeler gibi toplumsal vicdanda derin yaralar açan suçlarda zamanaşımı, adaletin gerçekleşmesini engelleyen bir unsur hâline dönüşmektedir. Özellikle devlet görevlilerinin işlediği suçlarda zamanaşımı, sorumluluğun üstünü örten bir kalkan işlevi görmektedir” denildi.

Adaletin sağlanmasının yalnızca bugünün ihtiyaçlarıyla değil, geçmişte işlenen suçların da doğru biçimde yargılanmasıyla mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, “Gözaltında kaybedilmelerde zamanaşımı uygulamasının kaldırılması, hem kayıp yakınlarının hem de toplumun adalet duygusunun korunması açısından zorunludur” ifadeleri kullanıldı.

Abdülmecit Baskın Dosyası

Cumartesi Anneleri, bu hafta da zamanaşımı nedeniyle cezasız bırakılan Abdülmecit Baskın dosyasında adalet taleplerini yineledi.

Açıklamada, “41 yaşında, üç çocuk babası olan Abdülmecit Baskın, Ankara Altındağ Nüfus Müdürü idi. 30 Eylül 1993 tarihinde makamından çıktıktan sonra özel harekât polisleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alındığı inkâr edilen Baskın’ın cansız bedeni, 3 Ekim 1993’te, sorgulandıktan sonra ateşli silahla öldürülmüş, elleri arkadan bağlı şekilde Gölbaşı mevkiinde bir çiftçi tarafından bulunmuştur” denildi.

Ailenin başvurusuyla başlatılan soruşturmanın etkin bir biçimde yürütülmediğine dikkat çekilen açıklamada, dosyanın uzun süre sürüncemede bırakıldığı, ancak olaydan 18 yıl sonra, 26 Mart 2011’de özel harekât polisi Ayhan Çarkın’ın itiraflarıyla yeni bir sürecin başladığı belirtildi.

Çarkın’ın, dönemin Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin’in emriyle Abdülmecit Baskın’ın gözaltına alındığını ve Ziya Bandırmalıoğlu ile Ayhan Akça tarafından öldürüldüğünü detaylı biçimde açıkladığı hatırlatıldı.

Yıllar Süren Yargılamalar ve Beraat Kararları

Açıklamada, Çarkın’ın beyanları sonrası başlatılan soruşturma sonucunda, 2014 yılında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında dava açıldığı belirtildi.

“Mahkeme kayıtlarına suçların kimler tarafından, hangi talimatlar doğrultusunda ve nasıl işlendiği geçti. Buna rağmen kamuoyunda ‘Ankara JİTEM Davası’ olarak bilinen dava, 13 Aralık 2019 tarihinde tüm sanıkların beraatıyla sonuçlandı” denildi.

Açıklamada, beraat kararına yapılan itiraz sonrası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı bozduğu ancak yeniden görülen davada, 26 Mayıs 2023’te sanıkların bir kez daha beraat ettirildiği ifade edildi.

“On yıllık yargılama sürecinde 41 hâkimin ve 8 savcının değiştiği dava, zamanaşımıyla sonuçlandırıldı. Tam 32 yıldır adli makamlar, Abdülmecit Baskın dosyasında adalet sağlama görevini yerine getirmedi” denildi.

“Vazgeçmeyeceğiz”

Cumartesi Anneleri, “Kaç yıl geçerse geçsin; Abdülmecit Baskın için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten ve devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER