15.4 C
İstanbul
5 Ekim 2026, Pazartesi

Kadıköy’de Yaşam Savunucularından “Süper İzin Yasası”na Karşı Eylem

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Kadıköy İskelesi’nde bir araya gelen yaşam savunucuları, Muğla İkizköy’de Akbelen ormanına yönelik baskına tepki gösterdi. “Süper İzin Yasası”na karşı mücadele çağrısı yapılan eylemde, orman ve zeytinliklerin şirketlere peşkeş çekilmek istendiği vurgulandı.

(Haber Masası) – Kadıköy İskelesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan Demet Parlar, sabah saatlerinde YK Enerji’nin jandarma eşliğinde Akbelen ormanına girerek kıyım başlattığını söyledi. Parlar, yakın zamanda Meclis’ten geçen “Süper İzin Yasası” ile doğal yaşam alanlarının büyük risk altına girdiğini belirtti.

“Yasa Köksüzleştirme ve Mülksüzleştirme Yasasıdır”
Parlar, Milas ve Yatağan’da 48 köyün bu yasa kapsamında çizilen koordinatlar içine girdiğini, 820 bin zeytin ağacının, 18 bin 762 hektar ormanın ve 10 bin 490 hektar tarım alanının tehdit altında olduğunu aktardı.
Maden ve enerji torba yasasının meşru olmadığını vurgulayan Parlar şunları söyledi:
“Bu yasa, tapulu mülklerimize ‘Acele Kamulaştırma’ yoluyla şirketler adına el koyabilecek bir köksüzleştirme ve mülksüzleştirme yasasıdır. Ormanları, su havzalarını, zeytinlikleri, meraları, milli parkları ve tarım alanlarını maden ve enerji şirketlerine peşkeş çeken bir işgal yasasıdır. Bu yasa ülkemizi çoraklaştıracak, su varlıklarını yok edecek, gıda egemenliğimizi tehlikeye atacak bir yok oluş ve yıkım yasasıdır.”

Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelere Aykırı
Parlar, söz konusu yasanın Anayasa’nın yaşam hakkı maddesine, zeytinciliğin korunmasına ilişkin kanunlara, Milli Parklar, Orman, Mera ve Çevre Kanunlarına, ayrıca uluslararası çevre koruma sözleşmelerine aykırı olduğunu ifade etti. Tüm yurttaşlara “Süper İzin Yasası”na karşı mücadele etme ve Akbelen’deki kıyıma geçit vermeme çağrısı yaptı.

Cumartesi Kadıköy’de Yeni Eylem Çağrısı
Yaşam savunucuları, Cumartesi günü saat 17.00’de Kadıköy İskelesi’nde yapılacak eyleme katılım çağrısında bulundu. Eylem boyunca “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Ormanlar, nehirler sermaye değiller” ve “Akbelen bizim, vermeyeceğiz” sloganları atıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER