Beykoz Belediyesi’nde aralarında tutuklu Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in de bulunduğu 26 kişi, 183 gün sonra ilk kez İstanbul Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.
(Haber Masası) – Köseler’in “örgüt kurmak” ve “ihaleye fesat karıştırmak” gibi suçlamalardan 67 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği davada mahkeme, tüm tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.
İlk Duruşmada Tahliye Kararı
Görevden uzaklaştırılan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in yanı sıra Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş ve Özel Kalem personeli Metin Ülgey’in de “örgüt yöneticisi” olarak suçlandığı iddianamede 26 kişinin çeşitli suçlardan cezalandırılması istenmişti.
Davanın ilk duruşmasının üçüncü gününde Alaattin Köseler’in de aralarında bulunduğu 13 tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar savunma yaptı. Mahkeme heyeti, duruşmanın sonunda 13’ü tutuklu toplam 26 sanığın tamamının tahliyesine karar verdi.
Özgür Çelik: Hukuki Süreç Siyaseti Dizayn Aracı Olmaktan Çıkarılmalı
Tahliye kararına ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:
“Aylardır, haksız ve hukuksuz şekilde cezaevinde tutulan Beykoz Belediye Başkanımız Alaattin Köseler biraz önce serbest kaldı. Bu vesileyle bir kez daha altını çiziyorum: Yargılamaların tamamı tutuksuz yapılmalıdır. Halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarımız görevlerinin başına dönmelidir. İddianameler bir an önce hazırlanmalıdır. Hukuki süreçler siyaseti dizayn aracı olmaktan çıkarılmalıdır.”
Gül Çiftci: Halkın İradesi Gasp Edilmiştir
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci ise yaptığı açıklamada, tahliye kararının hak ihlallerini ortadan kaldırmadığını vurguladı:
“Aylardır hukuksuz biçimde cezaevinde tutulan Beykoz Belediye Başkanımız Alaattin Köseler’in tahliyesi, yaşatılan hak ihlallerini ortadan kaldırmamakta; tam tersine, yargının siyasete müdahale biçimlerinin ne kadar ağır olduğunu gözler önüne sermektedir.
Tutuklama, Anayasa’nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin açık hükümlerine göre istisnai bir tedbirdir. Buna rağmen seçilmiş belediye başkanlarımız hakkında iddianame dahi hazırlanmadan aylarca süren tutukluluklar, ‘ceza infazı’ gibi uygulanmakta ve adil yargılanma hakkı açıkça ihlal edilmektedir.
Halkın oylarıyla göreve gelen belediye başkanlarımızın cezaevinde tutulması yalnızca bireysel hak ihlali değil, aynı zamanda seçme ve seçilme hakkının gasbıdır.”
Sevgi Kılıç: Seçilmiş Başkanın Tutuklanması Halkın İradesini Yok Saymaktır
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç da yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Aylardır hukuksuzca Silivri zindanında tutulan Beykoz Belediye Başkanımız Alaattin Köseler ve beraberindeki 13 kişi tahliye edildi. Seçilmiş bir belediye başkanını hukuksuzca tutuklamak, halkın iradesini yok saymaktır ve bunun telafisi mümkün değildir. Hukukun temel kuralı tutuksuz yargılanmadır. Şimdi yapılması gereken, tüm belediye başkanlarımızın ve yol arkadaşlarımızın derhal iddianamelerinin hazırlanarak serbest bırakılmasıdır.”
