ktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, bu kez Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE) Başkanı Zeynel Abidin Koç’u hedef aldı.
(Haber Masası) – Gazete, Koç’un bir televizyon programında yaptığı açıklamaları çarpıtarak Alevi toplumunu inanç değerleri üzerinden yeniden hedef haline getirdi.
Hedef Gösterici Dil Tepki Çekti
Koç’un Hacı Bektaş-ı Veli dergâhının Aleviler için taşıdığı manevi önemi vurgulaması, Siyasal İslamcı çevrelerde rahatsızlık yarattı. Yeni Şafak, Koç’un sözlerini “tepki çeken açıklamalar” başlığıyla vererek kışkırtıcı ve küçümseyici bir dil kullandı:” Kendilerini ‘Kızılbaş Alevileri’ olarak tanımlayan Türkiye Alevi Federasyonu Başkanı Zeynel Abidin Koç, aleviliğin kendine özgü bir inanç olduğunu iddia etti. Koç sözlerinin devamında aleviliğin İslam ve Hristiyanlıkla dönem dönem ilişkisi olduğunu söyleyerek bunun bir asimilasyon değil etkileşim olduğunu savundu.
Zeynel Abidin Koç, geçtiğimiz günlerde Tunceli’nin Ovacık ilçesine yapılan mescitten rahatsız olup “Munzur Baba’ya, kutsallarımıza ve inancımıza dokunmayın!” notu ile X üzerinden bir bildiri yayınlamıştı.”
Alevi örgütleri, bu dili Alevi toplumunu hedef haline getiren ve toplumsal barışı zedeleyen bir tutum olarak değerlendirdi.
Daha Önce de Hedef Olmuştu
Zeynel Abidin Koç, geçtiğimiz günlerde Dersim’in Ovacık ilçesinde yapılan mescide diğer Alevi kurumlarıyla birlikte tepki göstermiş ve Alevi kutsallarına müdahale edilmemesi gerektiğini dile getirmişti. Bu açıklaması da iktidara yakın medya tarafından “rahatsızlık” ifadesiyle haberleştirilmiş, Koç yeniden hedef haline getirilmişti.
Alevi Örgütlerinden Tepki: Sistematik Saldırı
Alevi örgütleri, Yeni Şafak’ın yayınlarını Alevi toplumunu itibarsızlaştırmaya yönelik sistematik bir saldırı olarak değerlendiriyor. Eleştiriler, bu yayınların gazetecilik sınırlarını aşıp siyasi iktidarın söylemleriyle uyumlu bir Alevi karşıtlığı ürettiğini vurguluyor.
