Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın 28 Ağustos’ta düzenlediği “İnanç Önderleri ve Cemevi Başkanları İstişare Toplantısı”na davet gönderilen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), yaptığı açıklamayla toplantıya katılmayacaklarını duyurmuştu.
(Haber Masası) – AABK açıklamasında, AKP hükümeti tarafından kurulan bu kurumun amacının Aleviliği devletin güdümüne sokmak, bağımsız Alevi kurumlarını etkisizleştirmek ve Alevi toplumunu denetim altına almak olduğu vurgulandı.
“Alevilik Sarayın Masasında Değil”
AABK, Aleviliğin sarayların kurduğu masalarda değil, pirlerin nefesinde, taliplerin lokmasında ve cem meydanlarının ışığında var olduğunu belirtti. “Ne devletin memurları ne de sarayın politikaları Aleviliği temsil edemez” denildi.
“Pir Sultan’a Atılan Gül İhanettir”
Türkiye’deki Alevi kurumlarının çelenk bırakma eylemine değinilen açıklamada, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Başkanı Esma Ersin’in Pir Sultan Abdal’a atılan gülün simgesel anlamını yok sayarak gül uzatmasının ihanet olarak nitelendirildiği belirtildi. “O gül, Hızır Paşaların zulmünü ve Pir Sultan’ın darağacındaki direnişini hatırlatır. Aleviler o ihaneti unutmadı, bugünkü ihaneti de unutmayacak” denildi.
“Alevilik Devletin Güdümüne Girmeyecek”
AABK, Aleviliğin bağımsız kurumları ve inancın direniş ruhuyla varlığını sürdüreceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Alevilik devletin güdümüne girmeyecek! İnancımızı teslim etmeyeceğiz, ikrarımızdan dönmeyeceğiz! Aleviler vardır, Alevilik haktır!”
