Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 2026-2027 dönemi 8. toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Temmuz ayı sonunda başlayan görüşmelerin 27. gününde uzlaşma sağlanamayınca süreç Kamu Hakem Kurulu’na taşındı.
(Haber Masası) – Kurulun ilk toplantısı 23 Ağustos’ta yapıldı ve çalışma takvimi ile usul esasları belirlendi. İkinci toplantı 24 Ağustos’ta gerçekleşti ancak zam oranlarına dair bir açıklama yapılmadı. Üçüncü toplantının ise 25 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00’da yapılması planlandı. Yasal takvime göre Kamu Hakem Kurulu, 27 Ağustos’a kadar kararını açıklamak zorunda ve karara itiraz edilemiyor.
Hükümetin Teklifleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ilk teklifi; 2026 yılı için ilk altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 6; 2027 yılı için ise ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda yüzde 4 zam öngörüyordu. Son teklif ise 2026 yılı için yüzde 11+7, 2027 yılı için yüzde 4+4 artış ile taban aylıklara 1000 lira eklenmesini içerdi.
Memur Kesiminin Talepleri
Memur temsilcilerinin talepleri arasında;
- Enflasyon farkının artırımlı ödenmesi
- Toplu sözleşme ikramiyesinin aylık 2 bin 925 lira olması
- Kira yardımı ve bayram ikramiyesi verilmesi
- Ek göstergelerin düzenlenmesi
- Gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi
- Doğum ve evlenme yardımı ödemelerinin artırılması
- Ücretsiz kreş hizmeti sağlanması gibi başlıklar öne çıktı.
