Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadınları hedef alan hutbelerine bir tepki de Trabzon’dan geldi. Trabzon Demokratik Kadın Platformu üyeleri, Trabzon İl Müftülüğü önünde bir araya gelerek “Diyanet Haddini Aşma, Kadınların Sabrını Taşırma” yazılı pankart açtı ve eylem düzenledi.
(Haber Masası) – Basın açıklamasında konuşan kadınlar, Diyanet’in anayasal sınırlarını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Anayasanın 136. Maddesi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüşlerin dışında kalarak milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinmesi gerektiği yazılıdır. Ancak bugün geldiğimiz noktada, kadın haklarına saldıran hutbelerle karşı karşıyayız.”
Haklarımıza Göz Dikiliyor
Platform üyeleri, Diyanet’in kadınların yaşam tarzına, miras haklarına ve kazanılmış özgürlüklerine müdahale ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Kadınları ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürmek isteyenler, şimdiye kadar tırnaklarımızla kazandığımız haklara göz dikiyor. Diyanet, hutbelerini laiklik ilkesine, hukukun üstünlüğüne ve kadınların yaşam haklarına saldırı mekanizması haline getirdi.”
Kadın Cinayetleri Ve Yolsuzluklara Sessizlik
Kadınlar, Diyanet’in kadınların haklarına yönelik hutbeler verirken kadın cinayetleri, çocuk istismarı, yolsuzluklar, açlık ve yoksulluk gibi konularda sessiz kaldığını belirtti:
“Koruma talep ettiği halde öldürülen kadınlarda arayın kul hakkını. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıp kadınları korumasız bıraktığınız için katledilen kadınlarda arayın. Siz hutbe verirken bu ülkede kadınlar öldürülüyor, yolsuzluklar alıp başını gidiyor, doğa katlediliyor.”
Laik İradeye Vurgu
Trabzon Demokratik Kadın Platformu, kadınların kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceğini vurgulayarak açıklamayı şu sözlerle bitirdi:
“Kabul etmiyoruz! Şeriatın gölgesini devletin çatısına düşürmeye kalkan her el bu ülkenin kadınlarının laik iradesiyle kırılacaktır. Diyanet anayasaya karşı suç işlemekte, hukukun üstünlüğü ve laiklik ilkesine aykırı davranmaktadır.”
