19.8 C
İstanbul
9 Eylül 2026, Çarşamba

Meclis’te Kurulan Yeni Komisyon İlk Toplantısını Yaptı: İsmi “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu” Oldu

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Kürt meselesinin çözümüne dair başlatılan yeni süreç kapsamında TBMM’de kurulan komisyon ilk toplantısını gerçekleştirdi.

(Haber Masası) – Komisyonun adı, toplantıda alınan kararla “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu” olarak belirlendi. Toplantıda, TBMM Başkanlığı tarafından sunulan 12 maddelik taslak metin bazı değişikliklerle oybirliğiyle kabul edildi.

Taslakta Kritik Değişiklikler Yapıldı

Komisyonda en dikkat çekici değişiklik, karar yeter sayısına ilişkin 6. maddede yapıldı. Taslağın ilk halinde kararların “toplantıya katılanların beşte üç çoğunluğu” ile alınacağı belirtilirken, yapılan değişiklikle bu ifade “üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu” olarak düzenlendi. Bu değişiklik, karar alma süreçlerinde daha yüksek mutabakat arandığını gösteriyor.

  1. madde ise “Komisyon, gerekli gördüğü hallerde tutanak tutulmasına da karar verebilir” ifadesinden, “Kapalı yapılması kararlaştırılan toplantıların kararları gizlidir” biçiminde değiştirildi. Böylece özellikle kapalı oturumlara dair bilgi paylaşımı sınırlandırıldı.

Bakanlar ve MİT Başkanı da Katılacak

Komisyonun bir sonraki toplantısı Cuma günü saat 14.00’te yapılacak. Bu toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın da katılacak.

Komisyonun Amacı: Terörün Gündemden Çıkarılması, Toplumsal Bütünleşme

TBMM Başkanlığı tarafından önerilen taslak metinde, komisyonun amacı “terörün Türkiye’nin gündeminden tamamen çıkarılması, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi, milli birlik ve kardeşliğin pekiştirilmesi” olarak tanımlandı. Komisyonun görevleri arasında, bu doğrultuda ihtiyaç duyulan konuların belirlenmesi, yasa taslaklarının hazırlanması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi yer alıyor.

Komisyonun İşleyişine İlişkin Temel Maddelerden Bazıları Şu Şekilde:

  • Madde 1 – Komisyonun adı: Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu.
  • Madde 2 – Komisyonun amacı: Terörün sonlandırılması ve demokratik, hukuki reformların değerlendirilmesi.
  • Madde 3 – Komisyon Başkanı: TBMM Başkanı. Başkanın yokluğunda görevlendirilen komisyon üyesi toplantıya başkanlık eder.
  • Madde 5 – Toplantılar TBMM Başkanı’nın çağrısıyla yapılacak. Gerekli görülürse kapalı oturum yapılabilecek.
  • Madde 6 – Kanun teklifleri için karar yeter sayısı: üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu.
  • Madde 7 – Kapalı oturum kararları gizli olacak.
  • Madde 9 – Toplantılara kamu kurumları, üniversiteler, STK’lar ve uzman kişiler katılabilecek.
  • Madde 11 – Komisyon, 31 Aralık 2025’e kadar çalışacak. Gerekirse iki ay uzatılabilecek.

DEM Parti ve Muhalefetin Katılımı

Komisyona DEM Parti adına Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç ve Cengiz Çiçek katıldı. Muhalefet partileri, bazı maddelere itiraz ederek değişiklik talebinde bulundu. Özellikle karar yeter sayısı ve gizlilik düzenlemeleri üzerinde görüş ayrılıkları yaşandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER