19.9 C
İstanbul
9 Ekim 2026, Cuma

Munzur Kültür ve Doğa Festivali Başladı: “Dersim Yaşamdır, Doğama, İrademe, İnancıma Dokunma”

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Dersim’de bu yıl 23’üncüsü düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, “Dersim yaşamdır; doğama, irademe, dilime, inancıma dokunma” sloganıyla başladı. Binlerce kişinin katıldığı festivalin ilk gün etkinlikleri Mameki Parkı’ndaki halk konseriyle sona erdi.

(Haber Masası) – DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu’nun yanı sıra görevi gasp edilen Dêrsim Belediye Eşbaşkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş festival alanındaydı.

Doğa Talanı ve Kültürel Asimilasyona Karşı Tepki

Festivalin açılış konuşmasını yapan Dêrsim Alevi Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Rıza Bilir, Dersim’de sürdürülen ekolojik yıkıma ve kültürel asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, festivali bu politikalara karşı bir direniş alanı olarak tanımladı. “Topraklarımız siyanürle zehirlenmek isteniyor. Bu festivali yapmak zorundayız” diyen Bilir, mücadele kararlılığını vurguladı.

Ortak Mücadele Çağrısı: Gençlik, Doğa ve Demokrasi

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ile Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda doğa talanına, gençliğe dönük baskı politikalarına ve kayyum uygulamalarına tepki gösterdi. SMF’li Özkan Tacer, Kürtlerin ve Alevilerin anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirterek, demokratik bir cumhuriyet için ortak mücadele çağrısında bulundu.

Sloganlarla Özgürlük ve Barış Mesajı Verild

Açılış konuşmaları sırasında alanda sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı barış çağrısını hatırlatarak, “Bu ülkeye barışı ve demokrasiyi halklar birlikte getirecek” dedi.

Gece Halaylarla Sonlandı

Festivalin ilk günü, sanatçı Kadir Çat’ın sahneye çıkmasıyla başlayan konser programıyla sürdü. Mizgin Turan, Dilan Top, Erdoğan Emir ve Beser Şahin’in sahne aldığı gecede halk halaylar çekerek festival coşkusunu doyasıya yaşadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER