Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla birçok kentte sokağa çıkan kadınlar, Suriye’de Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) çetelerinin Alevi ve Dürzi kadınlara yönelik saldırılarına karşı eylemler gerçekleştirdi.
(Haber Masası) – “Kadınlar olarak sessiz kalmıyoruz” mesajının öne çıktığı eylemlerde, kadınlara yönelik sistematik şiddetin uluslararası destekli soykırımın bir parçası olduğuna dikkat çekildi.
İstanbul’da Konsolosluk Önünde Protesto
İstanbul’da kadınlar, Şişli’deki Suriye Konsolosluğu önünde “Suriye’de HTŞ Alevi kadınları soykırıma maruz bırakıyor, susmuyoruz” yazılı pankartla toplandı. Eyleme DEM Parti milletvekilleri Çiçek Otlu ve Özgül Saki, SYKP Eş Genel Başkanı Feray Mertoğlu ve çok sayıda kadın katıldı.
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi’nden Gülyeter Aktepe, yaptığı konuşmada “Kadınların bedensel bütünlüğüne yönelik şiddet savaşların bir parçası haline getiriliyor. Suriye’de Alevilere ve şimdi Dürzilere yapılanlar karşısında sessiz kalamayız” dedi. Türkiye’nin de HTŞ’ye dolaylı destek verdiğine dair ciddi iddialar bulunduğunu ifade eden Aktepe, kadınlara yönelik suçlarda devletlerin sorumluluğunun tartışmasız olduğunu vurguladı.
“HTŞ Kadınları Köleleştiriyor, Türkiye’den Fidye İsteniyor”
Aktepe, 12 binden fazla Alevi kadın ve kız çocuğunun HTŞ tarafından kaçırıldığını, tecavüz, zorla evlilik ve köleleştirme dahil ağır insanlık suçlarına maruz kaldıklarını belirtti. “Kadınların akıbeti için İzmir ve Mardin’deki banka hesaplarına fidye yatırılması isteniyor. Türkiye’den yapılan aramalarda 1.500 ile 100.000 dolar arası paralar talep ediliyor. Bu ülkenin yetkilileri neden susuyor?” diye sordu.
DAİŞ’in Ezidilere yönelik soykırımına da değinen Aktepe, “Satılan kadınların bir kısmı Ankara’ya, Antep’e getirildi. Afrin işgalinden sonra da kadın kaçırma vakaları BM raporlarına geçti. Türkiye bu suç zincirinin bir halkasıdır” dedi.
Birlikte Direniş Çağrısı: “Bu Suçlara Ortak Olmayacağız”
“Kadınların bedenlerinin pazarlanmasına, Alevilere yönelik bu suçlara ortak olmayacağız” diyen Aktepe, başta Gazzeli, Rojavalı, Suriyeli, İranlı kadınlar olmak üzere tüm kadınların direnişini selamladı. “Tüm kadınları bu suçlara karşı birlikte mücadeleye çağırıyoruz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Eylem boyunca “Jin, jiyan, azadî”, “Kadın dayanışması sınırları aşıyor”, “Alevi kadınlar yalnız değildir”, “Dürzi kadınlar yalnız değildir” sloganları atıldı.
Urfa’da Kadınlar Yan Yana Geldi
Urfa’da Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi ile Riha Kadın Platformu’nun ortak çağrısıyla Novada Park önünde yapılan açıklamaya ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezin Uçar da katıldı. Basın metnini Mizgin Kurtoğlu okudu. Eylem boyunca “Alevi kadınlar yalnız değildir”, “Jin, jiyan, azadî” ve “Katil Golani hesap verecek” sloganları yükseldi.
Antakya’da Lise Önünde Açıklam
Hatay’ın Defne ilçesinde kadınlar Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi önünde toplandı. Açıklamayı Hülya Kavuk okudu. Katılımcılar, Suriye’de Alevi kadınlara yönelik şiddeti lanetledi.
Van’da Kadınlar Sanat Sokağı’ndaydı
Van’ın İpekyolu ilçesinde Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilen eylemde Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi adına basın metnini Meryema Aslan okudu. “Suriye’de HTŞ Alevi kadınları soykırıma maruz bırakıyor” pankartı taşındı.
Ankara’da Yüksel Caddesi’nde Protesto
Başkentte kadınlar, Yüksel Caddesi’nde bir araya gelerek sistematik saldırılara karşı ses yükseltti. Basın açıklamasını Ece Yılmaz okudu. Açıklamada, Suriye’deki kadınların maruz bırakıldığı şiddet ve devletlerin sessizliği teşhir edildi.
Mersin’de Kadın Platformundan Güçlü Tepki
Pozcu GMK Bulvarı’nda düzenlenen eylemde “Katil HTŞ Suriye’den defol” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı. Basın açıklamasını Zübeyde Akpınar okudu. Mersin Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, kadınlara yönelik suçların uluslararası hukuk önünde cezalandırılması gerektiği belirtildi.
