Enerji ve maden şirketlerine geniş imtiyazlar tanıyacak olan ve kamuoyunda “işgal yasası” olarak bilinen torba yasa teklifinin TBMM’de görüşülmeye başlanması üzerine, bir aydır Ankara’da direnen köylüler açlık grevine başladı.
(Haber Masası) – Muğla’nın İkizköy ve çevresinden gelen yurttaşlar, 3 Temmuz’dan bu yana Cemal Süreya Parkı’nda sürdürdükleri nöbeti, 16 Temmuz itibarıyla açlık grevine çevirdiklerini duyurdu.
“Topraklarımızı vermeyeceğiz”
“Topraklarımızı, zeytinliklerimizi, ormanlarımızı vermeyeceğiz” diyerek Meclis önünde seslerini duyurmaya çalışan köylüler, yasa geri çekilene kadar direnişi sürdüreceklerini açıkladı. Direnişin merkezinde, köylerinin, geçim kaynaklarının ve doğalarının savunusu bulunuyor.
Nejla Işık: “Acımızdan öleceğiz ama vazgeçmeyeceğiz”
Köylüler adına konuşan İkizköy Muhtarı Nejla Işık, açlık grevi kararını şu sözlerle duyurdu:
“Son sözü kurmaya geldik. Bir garip kuş olduk. Ankara’nın sokaklarında topraklarımız için, zeytinlerimiz için, evlatlarımızın geleceği için açlık grevine gireriz, ölürüz de bu yoldan dönmeyiz dedik bir ay önce. Bir aydır haykırıyoruz. Ama o kulaklar bizi ne duydu ne de gördü. Bu saatten sonra, bunlar elimizden gittikten sonra biz zaten acımızdan öleceğiz. Üretecek toprağımız da, zeytinimiz de kalmayacak. Siz bize diyorsunuz ki, ‘yaşamayın, ölün çiftçiler’. Biz de diyoruz ki, bu torba yasa inadına geçerse, andımız olsun bu yoldan dönmeyeceğiz, açlık grevine giriyoruz. Tüm Türkiye’ye, özellikle bu yasayı geçirmek isteyen vekillere son sözümüzdür: Vicdanlarınızda sadece zeytin, ağaç, köyler, ormanlar, vatan kalsın. Biz bu yolda ölmüşüz ne ki. Ha bir eksik ha bir fazla. Gazamız mübarek olsun.”
Açlık grevi kararlılığıyla başladı
Açıklamanın ardından “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atan köylüler, işgal yasası geri çekilene dek açlık grevine devam edeceklerini duyurdu.
