Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Suriye’nin güneyindeki Süveyda’da Dürzi toplumuna yönelik Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) öncülüğünde gerçekleştirilen saldırılara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
(Haber Masası) – Açıklamada, yaşananların sadece Dürzilere değil, Aleviler başta olmak üzere tüm halkların ve inançların ortak hafızasına yönelmiş bir katliam olduğu vurgulandı. ABF, uluslararası kamuoyuna ve bölgesel güçlere seslenerek “Bu barbarlığa son verin” çağrısı yaptı.
Katliam Tüm Halkların Ortak Vicdanına Saldırıdır
Suriye’nin Süveyda bölgesinde Dürzi halkına yönelik gerçekleştirilen katliam, sadece bir topluluğun değil, tüm inançların ve halkların ortak vicdanına yönelmiş bir saldırıdır. Bu katliam, yalnızca Süveyda’da değil, Halep’te, Hama’da, Banyas’ta, İdlib’te, yıllardır başta Aleviler olmak üzere birçok inanç grubuna karşı sürdürülen barbarlığın yeni bir halkasıdır.
Bu Zulüm Karşısında Susmayacağız
Tüm dünyanın gözleri önünde HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) eliyle yürütülen bu katliam siyaseti, sadece Alevilere değil, Kürtlere, Hristiyanlara, Dürzilere, Ezidilere ve Suriye halklarının tüm farklı inanç ve etnik kimliklerine yönelmiştir. Bu barbarlık, emperyalizmin vekalet savaşları üzerinden yürüttüğü kanlı planların ürünüdür.
Kerbela’dan bugünlere ses verenler olarak, bu zulüm karşısında susmayacağız! Kadınlar katledilirken, çocuklar yersiz yurtsuz kalırken, kutsal mekanlar yağmalanırken susmak, onaylamaktır. Bu yolun talipleri olarak, bu topraklarda Sivas’ı, Maraş’ı, Dersim’i yaşamış bir topluluğuz. Bu nedenle bugün Suriye’de yaşananları sadece izleyemeyiz, çünkü bu acı bizim hafızamızdır.
Bu Sessizlik Katliamın Ortağı Olmaktır
Güç sahipleri! Suriye’deki bu sessizliğiniz, bu barbarlığa onay verdiğinizin ilanıdır! İnançları yok sayan, halkları birbirine düşman eden, coğrafyayı savaşla yeniden dizayn etmeye çalışan her güç, bu katliamların ortağıdır!
Demokratik Suriye Ortak İrade ile İnşa Edilir
Alevi-Bektaşi Federasyonu olarak bir kez daha buradan haykırıyoruz. Artık yeter! Suriye halklarının onuru, iradesi ve yaşam hakkı üzerinde yürütülen bu karanlık senaryolara dur denilmelidir!
Demokratik, laik, eşit yurttaşlığa dayalı bir Suriye ancak; Alevilerin, Dürzilerin, Kürtlerin, Arapların, Hristiyanların, Ezidilerin, Süryanilerin, Türkmenlerin ve tüm halkların ve inançların ortak iradesiyle mümkündür.
Biz, bu ortak yaşam hayalinin sesi olacağız. Suriye halklarının direncine, yasına ve umuduna omuz vereceğiz.
Bu Çağın Yezitleri Halkların Birliğini Bozamayacak
HTŞ Barbarlığına Son! Bu çağın Yezitleri, halkların barışını, kardeşliğini, birliğini bozamayacak!
