16.2 C
İstanbul
7 Kasım 2025, Cuma

Kobani Davası Gerekçeli Kararı Açıklandı: 32 Bin 630 Sayfa, 1 Haftalık İtiraz Süresi

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mayıs 2024’te karar bağlanan Kobani Davası’nın gerekçeli kararını 13 ay sonra tamamladı.

(Haber Masası) – 32 bin 630 sayfalık gerekçeli karar, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine yüklenerek taraflara tebliğ edildi. Kararla birlikte istinaf süreci de resmen başlamış oldu.

Bu denli hacimli bir karar için yalnızca 1 haftalık itiraz süresi tanınması, hukuk çevrelerinde ve kamuoyunda ciddi tartışmalara neden oldu.

Kobani Davası Neden Açıldı

Kobani Davası, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırılarına karşı HDP’nin sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıların ardından yaşanan sokak olaylarına dayanıyor. Olaylar sonucunda resmi verilere göre 37 kişi yaşamını yitirdi, 326’sı kolluk kuvveti olmak üzere 761 kişi yaralandı.

HDP MYK’sının 6 Ekim 2014’te yaptığı paylaşım dava sürecinin temel suçlamalarından biri oldu. Aynı günlerde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Diyarbakır’da şiddete karşı sükûnet çağrısı yapmıştı.


Soruşturmanın Seyri ve Tutuklamalar

Soruşturma 2014 yılında başlatıldı. 2016 yılında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla süreç hız kazandı. 4 Kasım 2016’da Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve bazı HDP milletvekilleri tutuklandı. 2020’de 17 HDP’li siyasetçi daha gözaltına alındı. 3 bin 530 sayfalık iddianame 2021 yılında kabul edildi.


Mahkemenin Kararları ve Verilen Cezalar

Mahkeme, 36 sanıktan 12’si hakkında beraat kararı verdi. 72 firari sanığın dosyası ayrıldı. Mahkemenin bazı sanıklara verdiği cezalar şöyle:

  • Selahattin Demirtaş: 42 yıl
  • Figen Yüksekdağ: Toplam 63 yıl
  • Bülent Parmaksız: 23 yıl
  • Ahmet Türk: 10 yıl
  • Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Emine Ayna: 12 yıl
  • Diğer HDP’liler: 9 ile 22 yıl arasında değişen cezalar

Demirtaş’a Yönelik Suçlamalar

Gerekçeli kararın 560 sayfası Selahattin Demirtaş’a ayrıldı. Mahkeme, Demirtaş’ın Kobani eylemleri sürecinde KCK ve PYD temsilcileriyle görüşmeler yaptığını, örgüt talimatlarına uygun çağrılar yaptığını öne sürdü. Hendek süreci, DTK kongreleri, cenaze törenlerine katılım ve Kandil görüşmeleri de suç delili olarak yer aldı.

Ancak mahkeme, Yasin Börü’nün ölümüne ilişkin suçlamalardan Demirtaş’ı beraat ettirdi. Bu olayların Demirtaş’ın doğrudan eylemiyle ilişkilendirilemediği, başka kişiler tarafından işlendiği ifade edildi.

Tutukluluğun Devamına Karar Verildi

Demirtaş, 2016’dan bu yana Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Mahkeme, “ceza miktarı, tutukluluk süresi, adli kontrolün yetersizliği” gibi gerekçelerle tutukluluğun devamına hükmetti. Demirtaş, yaptığı son açıklamada bu süreci “siyasi görünümlü yargı tacizi” olarak nitelendirdi.

DEM Parti: “Karar Siyasi, Dava Çöktü

Gerekçeli kararın ardından açıklama yapan DEM Parti, Kobani Davası’nın tamamen siyasi saiklerle kurgulandığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu dava demokratik siyaseti cezalandırma amacı taşıyordu. Arkadaşlarımız suç işlemedikleri için değil, demokratik siyaset hakkına sahip çıktıkları için cezalandırıldı. Tüm dayanaklar çökmüştür.”

DEM Parti ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin HDP MYK’nın sosyal medya paylaşımını fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğini de hatırlattı.

Savunmadan AİHM ve Yargıtay Hamlesi Geliyor

Savunma avukatları, gerekçeli kararın ardından Yargıtay’a başvurmak için hazırlıklara başladı. 32 bin 630 sayfalık dosya, Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatları doğrultusunda incelenerek itirazlar oluşturulacak. 1 haftalık süre, bu çapta bir davada önemli bir eleştiri noktası olarak öne çıkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER