16.2 C
İstanbul
7 Kasım 2025, Cuma

Sağlık Emekçilerinden “Eziyet Yönetmeliği”ne Tepki: Maaş Bordroları Yakıldı!

Haber Masası
Haber Masası
Aradığımız gerçek, bulduğumuz ve bildiğimiz, güvendiğimiz yegane şey gerçek. Yol TV halkındır ve her dem gerçek!

Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, sağlık emekçilerinin tepkisini çekti.

(Haber Masası) – Türkiye’nin birçok kentinde sokağa çıkan sağlık çalışanları, il sağlık müdürlükleri önünde “eziyet yönetmeliği”ne karşı basın açıklamaları yaptı ve maaş bordrolarını yaktı.

“6 Ay Muayeneye Gelmeyene Ceza Sağlık Emekçisine!”

Yeni düzenlemeye göre, altı ay boyunca aile hekimine muayeneye gelmeyen vatandaşlar için aile hekimlerinin maaşlarından kesinti yapılacak. Sağlık emekçileri, hem bu uygulamaya hem de genel sağlık politikalarına karşı taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Sağlık Emekçilerinin Temel Talepleri:

  • Aile sağlığı merkezlerinin altyapısı kamu tarafından inşa edilmeli ve donanımı sağlanmalı
  • Her birim için en fazla 2 bin kişilik hizmet nüfusu sınırı getirilmeli
  • Kadrolu ve güvenceli sağlık personeli istihdamı artırılmalı
  • Emekliliğe yansıyan, yoksulluk sınırının en az iki katı düzeyinde tek kalem maaş ödenmeli
  • Gelir vergisi %10’a sabitlenmeli, yapılan kesintiler yasal faiziyle iade edilmeli
  • Angaryaya son verilmeli, meslek tanımları açıkça belirlenmeli
  • Sağlıkta şiddeti önleyen etkin ve uygulanabilir bir yasa çıkarılmalı
  • Tamamen ücretsiz ve kamu yararına sağlık sistemi yeniden kurulmalı
  • Ticari değil, koruyucu ve toplumsal sağlık hizmeti esas alınmalı

ADANA: “Bu Bordro Yakma Eylemi Değil, Haykırıştır!”

Adana’da gerçekleştirilen eylemde Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, “Bu yalnızca bordro yakma değil, emeğimizin gaspına ve mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına karşı bir haykırıştır” dedi.

Genel Sağlık-İş Adana Şube Başkanı Hatice Erdoğan ise yönetmeliğe karşı Danıştay’a dava açtıklarını hatırlatarak, “Bu yönetmeliği uygularsanız, aile sağlığı merkezlerinde çalışacak sağlık emekçisi bulamayacaksınız” diye konuştu.

SES Adana Şube Başkanı Erol Eren de “Bu sistem bir reform değil, yıkım projesidir. Sağlık ticarileştirilmiş, halk sağlığı göz ardı edilmiştir” ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN: “Kesintileri Asla Kabul Etmiyoruz”

Adıyaman’da sağlık meslek örgütleri il sağlık müdürlüğü önünde ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Halka ve sağlık çalışanlarına eziyet olan bu yönetmeliği ve getirdiği ücret kesintilerini asla kabul etmiyoruz” denildi.

URFA: “Yüzde 15 Kesinti Kabul Edilemez”

Urfa’daki sağlık emekçileri de il sağlık müdürlüğü önünde bir araya gelerek aile hekimlerinin maaşlarından yapılan %15’lik kesintiye tepki gösterdi.

VAN: Bordrolar Yakıldı

Van’da da sağlık emekçileri il sağlık müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptıktan sonra maaş bordrolarını yakarak yönetmeliği protesto etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER