4.6 C
İstanbul
22 Mart 2025, Cumartesi

Alevi Kurumlarından Madımak Katliamı Katillerinin Tahliyesine Tepki

Alevi Kurumları, Madımak Katliamı katillerinin serbest bırakılmasına Sivas Şehitleri Anıt Mezarı önünde katledilen 33 canın huzurunda tepki gösterdi.

(KÖLN) – Alevi kurumları, 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamın faillerinden 17 kişinin tahliye edilmesine sert tepki gösterdi. Bu kapsamda, Pir Sultan Abdal Kültür (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu (AFA) yönetici ve üyeleri, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarda bir basın açıklaması yaparak katillerin serbest bırakılmasını protesto edip, adalet taleplerini yinelediler.

Madımak Katliamı

Sivas’ta 1993 yılında Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Radikal İslamcı gruplar, şenliklere katılan sanatçı ve aydınların kaldığı Madımak Oteli’ni ateşe vererek 33 aydın, sanatçı, semah dönen çocukların ve gençlerin yaşamını yitirmesine neden oldu. Katliam sırasında saldırganlar dışarıdan sloganlar atarken güvenlik güçlerinin müdahalesi yetersiz kaldı.

Tahliyeler Tepki Çekti

Katliamın sorumlularından 17 kişinin tahliye edilmesi, Alevi toplumu başta olmak üzere insan hakları savunucuları ve demokrasi yanlısı kesimlerde büyük tepki uyandırdı. Bu karar, Türkiye’de adalet sistemine duyulan güvenin sorgulanmasına neden olurken, Madımak Katliamı’nın unutulmadığı ve unutturulmayacağı mesajları verildi.

Anma ve Protesto Eylemleri

Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarda yapılan basın açıklamasında, katliamda yaşamını yitirenlerin unutulmadığı vurgulandı. Açıklamalarda tahliye kararının hukuksuz olduğu belirtilerek, “Madımak’ta yanan canlarımızın hesabı sorulmadıkça, gerçek adalet sağlanmadıkça mücadelemiz sürecek” denildi. Ayrıca birçok şehirde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler de bu tahliyelere karşı çeşitli protesto eylemleri düzenledi.

Siyasi ve Hukuki Süreç

Madımak Katliamı davası yıllardır tartışmalı bir konu oldu. Zaman aşımı nedeniyle bazı davaların düşmesi ve şimdi de faillerin tahliye edilmesi, mağdurların yakınlarında ve kamuoyunda derin bir adaletsizlik duygusu yarattı. Alevi örgütleri, bu kararın hukuka aykırı olduğunu savunarak, davanın yeniden açılması ve katliamın gerçek sorumlularının yargılanması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER