(ANKARA) – İsrail ordusunun Batı Şeria’da Cenin’e düzenlediği operasyonlarında, en az 10 Filistinli hayatını kaybetti. Aralarında sağlık personellerinin de bulunduğu çok sayıda kişi de yaralandı.
İsrail ordusu, Gazze’deki İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin sürdüğü Batı Şeria’ya dün baskın yaptı. Baskında en az 10 Filistinliyi öldürdü. Filistin devlet haber ajansı, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin kenti ve mülteci kampına askeri takviye gönderdiğini bildirdi. Ayrıca, İsrail ordusu, ayrıca Batı Şeria’nın Kalkilya şehrinde 60’tan fazla kişiyi gözaltına aldı.
İsrail Batı Şeria’yla Sınırlı Kalmayacak
BM’nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki artan şiddetinin denetlenmeden devam etmesinin potansiyel sonuçları konusunda uyardı. “Gazze’deki uzun süredir beklenen ateşkes gerçekleşti. Ancak, dün İsrail’in ölüm makinesi Batı Şeria’daki ateşini artırarak 10 kişiyi öldürdü. Eğer durdurulmazsa, İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırımı Gazze ile sınırlı kalmayacak. Sözümü not edin” dedi.
Öte yandan, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İsrail’in yürüttüğü askeri operasyonların tehlikeli olduğunu söyledi. Ayrıca, Safadi, devam eden baskınların bölgenin güvenliğini istikrarsızlaştırabileceği konusunda uyardı.
“Kutsal Hak” İddiası
ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi adayı Elise Stefanik, Senato Dış İlişkiler Komitesine yaptığı açıklamada, İsrail’in işgal altındaki tüm Batı Şeria üzerinde “kutsal bir hakkı” olduğunu söyledi.
300 Bin Filistinli Evsiz
Gazze Kamu İşleri Bakanlığı Müsteşarı Naci Sarhan, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki binaların yüzde 80’ini yok ettiğini ve 300 bin Filistinliyi evsiz bıraktığını söyledi.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonu Ofisi (OCHA), İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin üçüncü günü olan dün 897 yardım kamyonunun Gazze’ye girdiğini açıkladı. Gazze’nin sivil savunma çalışanları da iki gün içinde yıkılan binaların enkazından 120 çürümüş ceset çıkardı. BM yetkilileri, Gazze nüfusunun yüzde 80’inin, 15 aylık bombardıman ve kısıtlamaların ardından tamamen gıda yardımlarına bağımlı olduğunu belirtti.
OHCHR’den Açıklama
BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) de sosyal medyada açıklama yaptı. Açıklamada, ekiplerinin “en savunmasız grupların insani yardıma eşit erişimini” sağlamaya çalışacağını belirtti. Açıklamada, “Gazze, önümüzdeki yıllarda büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak. Temel altyapının yıkımı, kamu düzeni ve güvenliğinin çöküşü, patlamamış mühimmat, enkaz, barınak ve güvenli alan eksiklikleri, hayat değiştiren engeller ve büyük zihinsel sağlık ihtiyaçları” denildi.
BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), “çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurgaladı. Ayrıca, meslektaşlarının yorgun olduğunu belirtti. Ancak, bu yardımları ulaştırmak için bitmeyen bir çaba gösterdiklerini” bildirdi.
Savunma Bakanı’ndan Açıklama
Ayrıca, İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz da açıklama yaptı. “Demir Duvar askeri operasyonunun” İsrail ordusunun güvenlik doktrininde bir değişimi işaret edeceğini söyledi.
Öte yandan, İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Katz’ın hükümetinin İsrail yerleşimcilerinin hayatlarının Filistin topraklarında tehdit edilmesine izin vermeyeceğini söylediğini aktardı.
