4 C
İstanbul
20 Mart 2025, Perşembe

AYM’den ‘Örgüt Adına Suç İşleme’ Maddesine İkinci İptal

(İSTANBUL) – Anayasa Mahkemesi, 2023 yılında anayasaya aykırı bularak iptal ettiği, ancak 8’inci Yargı Paketi’yle 10 ay önce yeniden düzenlemeye gidilen “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” kuralını iptal etti. Mahkeme, “devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar” düzenlemesini de anayasaya aykırı buldu. 

AYM’den ‘Örgüt Adına Suç İşleme’ Kararı

AYM’nin “somut gerekçeler olmalı” dediği ve “örgüt adına” kavramının belirsizliğine işaret ederek iptal ettiği “örgüt adına suç işleme” fiili, 8’inci Yargı Paketi ile TCK 220’nci Madde’nin 6’ncı fıkrasında yapılan yeni düzenlemede bu kez müstakil bir suç olarak tanımladı. İptal edilen “örgüt adına suç işleme” fiiline getirilen yeni düzenleme ise 2 Mart 2024’te Meclis’ten geçti ve Kanun’un 12 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

Buna göre, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” iddia edilen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecekti. Yeni düzenlemeyle, “örgüt adına suç işleyen” kişi, 2 yıl altı aydan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır” kuralı gelmişti.

İkinci Kez İptal

Düzenlemeye karşı Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi iptal davası açtı. Aynı şekilde CHP Milletvekilleri de iptal davası açtı.

Başvuruları inceleyen Anayasa Mahkemesi, kuralların Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti. AYM kararında, iptal eden ilk kuralda “örgüt adına” kavramının belirsizliğine vurgu yapıldığını hatırlattı. Kararda, daha önce “geniş yorumlanmaya müsait olduğu” sonucuna varıldığını anımsattı.

AYM, “örgüt adına suç işleme” fiillerinin bağımsız suçlar olarak düzenlendiği belirtti. Ancak suçun unsurlarının içerik ve kapsam bakımından aynı olduğunu” belirtti.

TBMM’ye Eleştiri

Kararda, “Anayasa Mahkemesinin iptal kararındaki tespitler dikkate alınarak yeniden düzenlenme yapılması gerekmektedir” ifadesi yer aldı. TBMM’ye 6 ay süre verdi. İptal kararının bugün Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte 6 ay içinde yürürlüğe girecek. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER