(MARDİN)- Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı mahkemeye başvuran Mardin Barosu, kayyım atama kararı yürütmesinin durdurulması ve kararın iptalini istedi.
Mardin Barosu Dilekçe Verdi
İçişleri Bakanlığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 4 Kasım 2024’te kayyım atadı. Buna karşı Mardin Barosu mahkemeye başvurdu. Mardin 1’inci İdare Mahkemesi Başkanlığı’na dilekçe verdi.
Kayyım Kararını Yargıya Taşıdı
Dilekçeyle Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanması kararının kanuna aykırı olduğunu belirtti. Ardından, “Yürütmenin Durdurulması” ve “Devamında İptaline” karar verilmesini istedi.
“Hukuka Aykırı”
Mardin Barosu dilekçeyi 2 Ocak tarihinde mahkemeye sundu. Dilekçede; kayyım uygulamasının demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye aykırı olduğuna dikkat çekti. Bununla beraber, “Seçme ve seçilme hakkına yapılan bu müdahale demokratik toplumun gereklerine aykırı ve ölçüsüz bir müdahaleye dönüşmüş ve ağırlığını giderek artıran bir düzeye ulaşmıştır” ifadesi yer aldı.
Ayrıca “Atama yetkisinin merkezi yönetimin siyasal kimlikli organlarına verilmiş olmasının” kayyım atamasına gerekçe yapılacak soruşturma ve kovuşturma açtırılmasının önünü açtığına da dikkat çekti. Öte yandan,dilekçede, “Bu nedenlerle görevden uzaklaştırma olanağı her zaman bulunduğundan ‘geçici’ atama ‘sürekli’ atamaya da dönüşerek, hukuka aykırı bir müdahale oluşturmaktadır” ifadeleri yer aldı.
“Anayasa İhlali”
Dilekçe, görevden uzaklaştırma kararıyla takdir yetkisinin seçmenin iradesi gözetilmeden kullanıldığına dikkat çekti. Ayrıca, “Masumiyet Karinesi” vurgusu yaptı. “Kayyım sisteminin uygulanış şekil ve usulleri Anayasa ilkelerini ihlal etmektedir. Kayyımla ile yerel yönetim ortadan kaldırıldı ve merkezi yönetim ile bütünleştirildi. Kayyım Mardin’de kalıcı hale geldi. Söz konusu durum Anayasa’ya aykırıdır. Ahmet Türk’ün avukatlarının açtığı davaya müdahillik talebimizin kabul edilmesine, aynı zamanda kayyım kararının yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini istiyoruz” ifadeleri yer aldı.