(ANKARA) – DEM Parti’yi temsilen Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın dün (28 Aralık 2024) İmralı Adası’nda PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesinin ardından, diğer siyasi partilerden de açıklamalar gelmeye başladı.
DEM Parti’nin görüşmenin detaylarına ilişkin bugün yaptığı açıklama ve Öcalan’a ait mesajların kamuoyuna iletilmesinin yankıları gelmeye başladı. CHP, İyi Parti ve Yeniden Refah Partisi, kendi penceresinden olanları değerlendirdi.
Partiler Kendi Penceresinden Süreci Değerlendiriyor
15 Ekim 2024’te MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “umut hakkı” çağrısıyla başlayan ve Abdullah Öcalan’ın meclise gelerek terörün bittiğini açıklaması yönündeki talebini de içeren süreçte, geçtiğimiz ay Ömer Öcalan’ın İmralı’da yaptığı görüşmeden aonra yeni bir sayfa daha açıldı.
Dün İmralı Adası’nda Önder ve Buldan’ın Öcalan’la görüşmesi ve bugün de görüşmenin içeriğine dair detayları kamuoyuyla paylaşmasının ardından diğer siyasi partiler de görüşleriyle sürece yaklaşımını dile getirdi.
CHP: Sürecin şeffaf yürümesinden yanayız
DEM Parti ve Abdullah Öcalan görüşmesinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anka Haber Ajansı’na bir değerlendirmede bulundu. Özel özetle, “(…) Prensip olarak bütün partiler ile diyalog zeminindeyiz ve tüm iletişim kanallarımızı açık tutuyoruz. Bizim sürece ilişkin yaklaşımımız net. Başından beri çözüm zemininin TBMM olması gerektiğini savunuyoruz. Sürecin şeffaf yürütülmesinden yanayız. En önemli kriterlerimizden birisi de şehit ailelerinin ve gazilerimizin hassasiyetlerinin gözetilmesidir. Bu çerçevede gelişmeleri takip ediyoruz, henüz elimizdeki bilgiler derinlemesine bir yorum yapmaya yeterli değil. Detaylara hakim olunca, yetkili kurullarımızda değerlendirmeleri yapıp, kamuoyu ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.
Yeniden Refah Partisi: Çağrıyı İmralı’dan yapması uygun olacaktır
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise özetle, “(…) Siyasi partiler var. Sivil toplum kuruluşları var. Kanaat önderleri var, aşiretler var. Bilim adamları, akademisyenler var. Düşünürler var. Basın ve medyanın önde gelen temsilcileri var. Bu bölgenin sosyokültürel yapısını yansıtan, bu önde gelen isimlerle bir araya gelinmeli, müzakere yapılmalı ve meşru taleplerin yerine getirilmesi gereklidir. Türkiye’nin üniter yapısına, toprak bütünlüğüne zeval vermeyecek şekilde bölgedeki insanımızın haklarının teslim edilmesi için gereken çalışma yapılmalıdır. Ancak Abdullah Öcalan da örgüte bir ‘Silah bırakın’ çağrısı yapacaksa bunu da bulunduğu yerden, İmralı’dan yapması uygun olacaktır. Eğer böyle bir çağrıda bulunulacaksa da ‘Hayır bulunmasın, böyle bir şeye gerek yok’ da elbette ki diyemeyiz” şeklinde konuştu.
İYİ Parti: Abdullah Öcalan’dan ne istendiğini bilmiyoruz
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise partisinin Etimesgut ilçe teşkilatının toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Öcalan görüşmesi ile ilgili özetle şunları dile getirdi: “Dün görüşme yapıldı. Açıklama bugün yapıldı. Demek ki dün devletin bazı yetkilileriyle o ziyareti yapanlar bir görüşme yaptılar ve ortak bir metin hazırladılar. O metni dikkatlice okuyacağım. Ayrıca içinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk milletinin beklentilerinin hilafına olan ne varsa da onu değerlendirip kamuoyuyla paylaşacağım. Paradigmanın ise ne olduğunu bilmiyoruz. Herkes sır katipliğinde konuşuyor. Abdullah Öcalan’dan ne istendiğini bilmiyoruz. (…) İmralı’daki canibaşından Türkiye’nin geleceği için, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin medet beklemesi benim açımdan utanılacak bir şey. Türkiye Büyük Millet Meclisi elbette ki inisiyatif almalıdır. Ama Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçeyi görüşürken bile bütçenin bir rakamını ya da metindeki bir virgülü değiştirmeye muvaffak olamıyor.”