15.7 C
İstanbul
16 Mart 2025, Pazar

Ursula Von der Leyen: IŞİD’in Canlanmasına İzin Veremeyiz

(ANKARA) – Ursula Von der Leyen, Erdoğan’la görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Von der Leyen, Doğu Suriye’de IŞİD’in yeniden canlanmasına izin veremeyiz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün Beştepe’de Erdoğan’la görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Von der Leyen, Esad rejiminin çöküşünün Suriye halkı için yeni bir ümit vadettiğini söyledi. Ancak bunun beraberinde riskler de getirdiğinin altını çizdi. Öte yandan Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydetti. Suriye halkının bütün farklılıklarına cevap verebilecek bir sürecin yaşanması gerektiğini belirtti. “Milli birliğe” saygı duyulması ve azınlıkların da korunması gerektiğini kaydetti.

“IŞİD’in Canlanmasına İzin Veremeyiz”

Komisyon Başkanı, mültecilerin geri dönüşlerinin güvenli ve gönüllü bir şekilde olması gerektiğini söyledi. “Türkiye’nin bölgenin istikrarı için, bölgeye istikrar gelmesi için çok önemli bir rolü var. Terörizme karşı birlikte çok dikkatli olmalıyız. Özellikle de Doğu Suriye’de IŞİD’in yeniden canlanması riski var. Bunun olmasına izin veremeyiz. Türkiye’nin de meşru güvenlik endişelerine mutlaka cevap verilmesi ve bunların karşılanması gerekiyor. Aynı zamanda, tüm Suriyelilerin bütün azınlıklar dahil olmak üzere güvende olmasını sağlamak gerekiyor” dedi.

Ursula Von der Leyen, AB’nin en üst seviyedeki diplomatının Şam’a geri döneceğini ve insani yardım ekiplerinin de Şam’da olduğunu söyledi.

Ursula Von der Leyen: 2024 İçin İlave 1 Milyar

von der Leyen, AB-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin sürekli ve daima milyonlarca kişiye ev sahipliği yaptığını biliyorum. Biz de bu çabanızda sizin yanınızda durduk. 2011 yılından bu yana AB, neredeyse 10 milyar Euro’yu mültecilerin ve ev sahibi toplumun desteklenmesi için sağladı. İlave 1 milyar Euro 2024 için tahsis edilmiş durumda. Sahada gelişmeler devam ettikçe bu 1 milyarı Suriye’deki ihtiyaçlar ortaya çıktıkça onlara da tahsis edebiliriz” diye kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER