8.6 C
İstanbul
22 Mart 2025, Cumartesi

Hüseyin Mat, Suriye’nin Geleceğine İlişkin Konuştu

(ANKARA) – Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, geçtiğimiz iki hafta içerisinde Suriye’de yönetimin ani bir şekilde sona ermesi ve ardından gelen “yeniden şekilllenmeye” ilişkin görüşlerini ve ufuktaki tehlikelere karşı atılması gereken adımlara dair fikirlerini paylaştı.

Hüseyin Mat basın ve yayın kuruluşlarına gönderdiği detaylı açıklamasında, Suriye’de yaşanan rejim değişikliğinin mezhepsel ve etnik bir çatışmaya dönüşmemesi için bazı hususların ivedilikle çözülmesi ve yeni dönemin bu ilkeler üzerine inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Çoğulculuğun Korunması İçin Atılması Gereken Adımlar

AABK Eşit Başkanı Mat, maddeler halinde dile getirdiği görüşlerinde Suriye’de istikrarlı ve çoğulcu bir yapının oluşturulması için görüşlerini sıraladı. Buna göre farklı inanç gruplarının yaşam hakkının korunması, etnik çeşitliliğin tanınması, devletin seküler bir çizgide yapılanması, bu doğrultuda inşa edilecek yeni rejime uluslararası güçlerin garantörlük üstlenmesi, adaletin sağlanması ve bölgesel işbirliklerinin kurulması gerektiği vurgulandı.

Hüseyin Mat, Suriye’de yeni rejimin ancak bu doğrultuda başarılı olabileceğini ve çoğulcu, özgürlükçü bir demokrasinin ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirtti.

Hüseyin Mat’ın Açıklamasının Tam Metni

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat’ın basın ve yayın kuruluşlarına gönderdiği açıklamanın tam metni ise şöyle:

“Haritaların yeniden çizildiği, demokrasinin yeniden tanımlandığı ve özgürlüklerin sınırlarının belirlendiği bir Suriye’de şu ilkeler önceliklendirilmelidir:

Öncelikle (Acil), mezhepsel ve etnik katliamların yaşanmaması için acil, kapsamlı çözümler üretilmeli ve etkili tedbirler alınmalıdır. Daha sonra sırasıyla…

1 – Din ve İnanç Gruplarının Hakları:

Başta Aleviler olmak üzere, Suriye’de yaşayan tüm din ve inanç gruplarının yaşam hakkı ve ibadet özgürlüğü güvence altına alınmalıdır.

İnançlara saygılı bir devlet yapısı kurulmalı, din ve vicdan özgürlüğü anayasal koruma altına alınmalıdır.

2 – Etnik Çeşitliliğin Tanınması:

Başta Kürtler olmak üzere, Araplar, Türkmenler, Asuriler, Ermeniler ve diğer tüm etnik grupların kimliklerini özgürce ifade etme, kendi dillerini konuşma ve kültürlerini yaşatma hakları sağlanmalıdır.

Etnik grupların temsil hakları, merkezi ve yerel yönetim yapılarında adil bir şekilde dağıtılmalıdır.

3 – Laiklik ve Seküler Yaşamın Korunması:

Laik ve seküler yaşam alanlarına sahip tüm bireyler ve azınlıkların hakları anayasal olarak güvence altına alınmalıdır.

Kadın-erkek eşitliği ve bireysel özgürlükler, sosyal hayatın temel taşı olmalıdır.

4 – Uluslararası Destek ve Güvence:

Bu çözüm sürecinin ve Suriye’nin gelecekteki barışçıl yapısının sürdürülebilirliği için Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası aktörler sürecin garantörü olmalıdır.

Garantörlük sadece askeri veya diplomatik değil, ekonomik kalkınmayı ve toplumsal barışı destekleyecek mekanizmalarla da sağlanmalıdır.

5 – Yeniden Yapılanma ve Adalet:

Suriye’nin yeniden yapılanmasında tüm tarafların eşit katılımı sağlanmalı, özellikle savaş mağdurlarına yönelik adalet mekanizmaları oluşturulmalıdır.

Savaş suçlarının yargılanması için uluslararası hukuk temelinde bir adalet sistemi devreye sokulmalıdır.

6 – Bölgesel İş Birliği:

Suriye’nin istikrarı için komşu ülkelerle iş birliği artırılmalı, mülteci krizi ve sınır güvenliği gibi konularda ortak çözümler geliştirilmelidir.

Amaç: Tüm inanç, etnik ve sosyal grupların bir arada, eşitlik temelinde yaşadığı; insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve barışçıl bir Suriye’nin inşasıdır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER