(ANKARA) – Celal Fırat, Meclis’te Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı eleştirdi. Fırat, “Bu ucube kurum derhal kapatılmalıdır” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri sürüyor. DEM Partili milletvekilleri bugünkü görüşmeler sırasında yurttaşların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Milletvekilleri, bütçenin yurttaşları için kullanılmadığını söyledi. Ayrıca kaynakların eşit dağıtılmadığını belirttiler. Öte yandan DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat da bütçe görüşmeleri sırasında Alevilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
ABKC Başkanlığı Eleştirisi: Bu Ucube Kurum Kapatılmalı
Fırat, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı üzerinden iktidarın Alevileri asimile etmeye çalıştığını söyledi. Ardından şöyle konuştu:
“Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu. Bu kurumun aracılığıyla inançsal hizmetlerimiz başta olmak üzere inancımızın tüm uygulamaları kamu denetimiyle yürütülmek istenmektedir. Bu tür hamlelere rızamız yoktur. Alevileri asimile etme, eşe dosta para aktarmak için kullanılan bu kurumun bütçesi haram bütçesidir. Bu ucube kurum derhâl kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
3 Bin Liralık Burs Tepkisi
Öte yandan Beritan Güneş de üniversite öğrencilerine verilen bursun 3 bin lira belirlenmesine tepki gösterdi. Güneş 3 bin liralık burs için “Öğrenciler bir kahve bile içemezler” dedi. Güneş şunları söyledi:
“Bursu 45 TL’den 3 bin liraya çıkardık’ diyorsunuz. Fakat 2004’te bu 45 TL’yle bir çeyrek altından fazlası alınırken şu anda gençler kuyumcunun önünden bile geçemezler. Bırakın kuyumcun önünden geçmelerini; bu bursla barınamazlar. Yemek yiyemezler. Giyinemezler. Sosyalleşemezler. Kültürel faaliyetlere katılamazlar. Bir kahve bile içemezler” diye konuştu.
Öte yandan Güneş, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini eleştirdi. Bütçenin yüzde 0,02’sinin “uyuşturucu ile mücadeleye” ayrıldığını söyledi. Ardından “Bu, uyuşturucuyla mücadele falan değil. Bu, gençleri politikadan uzak tutmak için uygulanan, göz yumulan bir siyasi ve politik tercihtir” dedi.
Göç Eleştirisi
Mahmut Dindar da “Bu ülkede gençlik, geleceği çalınan, işsiz bırakılan ve ülkesini terk edecek duruma getirilen bir toplum kesimidir. 2016 yılında ülkeden göç eden genç sayısı 112 bindi. Geçen yıl bu sayı 428 bin kişiye yükselmiştir. Bu yıl yarım milyondan fazla gencin ülkeyi terk ettiği tahmin ediliyor. Peki, her tarafı cennet olan bu memleketi gençler neden, niye terk ediyor” diye sordu.
Azınlık Hakları
Söz alan George Aslan da azınlık sorunlarına ve haklarına işaret etti. Aslan, “Azınlık vakıflarına ait mülklere el konma ve vakıflarının mal edinme sorunları günümüzde de devam etmektedir. Osmanlı döneminde nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan Hristiyan halklar 1915’le başlayan 1923 nüfus mübadelesi, 1942 Varlık Vergisi, 6-7 Eylül Pogromu ve günümüze kadar süregelen baskıcı uygulamalar sonucunda büyük bir nüfus kaybına uğratılmıştır. Buna paralel olarak mülksüzleştirme politikaları da çok yönlü bir şekilde yürütülmüştür. Azınlık vakıflarına ait taşınmazlara el koyma süresi 1935 yılında Vakıflar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ve daha sonra 1936 yılında devletin bütün azınlık vakıflarından ellerindeki mevcut malları beyan etmelerini istemesiyle başlamıştır” dedi.
“Ülke Çetelerden Geçilmiyor”
Daha sonra konuşan Çiçek Otlu, “AKP eliyle çeteler ve mafyalara döndü bu ülke. Bu mahallelerde uyuşturucu, silah, kadın bedeni ticareti yapan irili ufaklı çetelerden geçilmiyor. Bakmayın siz İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın her gün “Bu çeteleri çökerttik.” dediğine, biz bu mahallelerde yaşıyor ve çalışma yürütüyoruz. Sadece İstanbul’un emekçi semtlerine gidin, buralarda mafyatik, faşist çetelerin kol gezdiğini göreceksiniz. İktidar destekli film ve dizi sektörüne dayanarak, tarih çarpıtıcılığıyla, kadın düşmanlığıyla, çeteleşmeyle ve yozlaşmayla malul bir kültür, sanat anlayışınız var” dedi.