(İSTANBUL)- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ziyaretini bugüne çekti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Blinken bugün ve yarın Türkiye’de olacak.
Suriye’de Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların Şam’ı ele geçirdi. Ardında Esad, ülkeyi terk etti. Bununla beraber uluslararası diplomasi trafiği de hız kazandı. Şam’da geçici hükümet kurulurken Türkiye destekli SMO da Rojava’ya saldırmaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da “Kürtlerle ittifakımız devam edecek” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye’ye Geliyor
Blinken’ın Türkiye’ye cuma günü gelmesi beklenirken dün akşam Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Bununla beraber, ziyaretin iki gün süreceğini belirtti. Açıklamada “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 12-13 Aralık 2024 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunacaktır” ifadeleri yer aldı.
Blinken, Suriye’deki son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile 7 ve 10 Aralık’ta telefonda görüşmüştü.
Blinken dün ise Ürdün’ü ziyaret etti.Dün yaptığı açıklamada Suriye’deki siyasi geçiş sürecinden ümitli olduklarını belirten Blinken, “Suriye’nin aksi yönde gitmesi ve parçalanması durumunda daha fazla kitlesel göç, terörizm ve aşırıcılık merkezi haline gelen bir bölge göreceğiz. Bunların hiçbiri bizim çıkarımıza değil” demişti.
Ne Olmuştu?
Suriye’de 27 Kasım’da HTŞ liderliğindeki cihatçı gruplar ile Beşar Esad güçleri arasında çatışmalar yoğunlaştı. Cihatçılar, 30 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus’u ele geçirdi.
Cihatçılar, 7aralık’ta Başkent Şam’a girmeye başladı. Ardından Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tümüyle ele geçirdi. Bununla beraber, rejim çöktü. Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı sona erdi. Esad ülkeyi terk etti.