(MARDİN) – Kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımı yaşanıyor.
DEM Parti yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne, 4 Kasım’da kayyım atandı. Kayyım olarak atanan Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’un işçi kıyımı başladı. Göreve başlamasının ardından 53 kişiyi işten çıkardı. Edinilen bilgilere göre; önceki kayyımların işten çıkardığı işçiler Mardin İdare Mahkemesi’nde dava açtılar. Açtıkları davaları kazanan işlerine iade edilen çok sayıda kişi kararla birlikte görevlerine geri döndü.
Mahkeme İşçileri İşe İade Etti
Haklarında yapılan “güvenlik soruşturması” sonucunda İçişleri Bakanlığı tarafından “olumlu” görüş bildirilen kişiler işbaşı yaptı. Kayyım yönetimi ise 53 kişinin iş sözleşmesini, İş Kanunu’nun 22’nci maddesini gerekçe göstererek, feshetti.
Mardin’de İşçi Kıyımı
Birçoğu teknik personel olan kişileri önce belediye içinde farklı alanlara “sürgün” eden kayyım yönetimi, ardından da “çalışma koşullarında değişiklik yapılmasını kabul etmedikleri” gerekçesi ile bu çalışanlar sözleşmesini feshetti. İşçiler önümüzdeki günlerde yeniden mahkemeye başvuru yapacak.
Öte yandan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Şen İstasyonu’ndan belediye binası önüne yapılan yürüyüşün ardından açıklama yapmıştı. Türk, yerine Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Tuncay Akkoy’un, 420 işçiyi işten çıkardığını söylemişti. Türk, “Kayyımı tebrik ediyorum. 420 yoksulu işten çıkararak Türkiye’yi kurtardılar, Kürtleri bitirdiler” demişti.
Mardin Valiliği Açıklama Yapmıştı
Büyükşehir Belediyesinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bu tür kasıtlı açıklamalara itibar edilmemesini önemle rica ederiz. Mardin Büyükşehir Belediyemizde görevli çalışanlarımız, Mardinli hemşehrilerimize gayretle ve fedakarlıkla hizmet etmeye devam etmektedirler” denildi.
Bununla beraber, Mardin, Batman, Dersim, Ovacık, Halfeti, Hakkari ve Esenyurt belediyelerine kayyım atanması protesto ediliyor. Birçok şehirde demokratik kitle örgütleri kayyımlara kabul etmediğini dile getiriyor.
Son olarak da sanatçılar, aydınlar ve gazetecilerden oluşan heyet Mardin’i ziyaret etmişti. Heyet açıklamasında “Kadın erkek, genç yaşlı hepimiz, birlikte mutlu olmayı dileyen vicdanlı, iyi insanlarız. Hangi kesimden, hangi görüşten, hangi siyasi gelenekten, hangi bölgeden olursak olalım inançlarımızı, dinimizi, dilimizi, kimliğimizi, kültürümüzü barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz. Anayasal haklarımızın engellenmesini, siyasi tercihimizin hiçe sayılmasını, seçtiklerimizin görevden alınmasını, kayyım atamalarıyla irademize ipotek konmasını istemiyoruz. Düşmanlaştırılmak istemiyoruz. Kadına, çocuğa şiddet, taciz, tecavüz, kadın cinayetleri, ayrımcılık istemiyoruz. Bu ülkeyi yönetenler; sizler, biz yurttaşları barış, güven, huzur içinde yaşatmak için seçildiniz. Bizleri, kin ve nefret sözleriyle ayrıştırmayın, hakka, hukuka olan inancımızı yok etmeyin. Bilin ki bu gidişata rızamız değil, itirazımız var” demişti.