(ANKARA) – 2025’e haftalar kala Meclis’teki hareketlilik sürüyor. Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmaları sona erdi. Çalışmaların bitmesinin ardından gözler Genel Kurul’a çevrildi. Sırada ise merkezi yönetim bütçe kanun teklifi var.
Genel Kurul, tatil günleri dahil her gün saat 11.00’de bir araya gelecek. Günlük programın bitmesine kadar çalışmalarını sürdürecek. Gruplar ve yürütme adına konuşmalar 70’şer dakika olacak. Kişisel konuşmalarsa 5’er dakika sürecek. Milletvekilleri yarın TBMM ile Adalet ve Dışişleri bakanlıklarının bütçesini görüşecek.
TBMM’de Bütçe Hazırlıkları
Milletvekilleri 16 Aralık Pazartesi ise Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarının bütçelerini ele alacak. Ayrıca, Bakanlar da Genel Kurul’da milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak. Süreç ertesi gün Cumhurbaşkanlığının bütçesi ile ilerleyecek. Bununla beraber, 18 ve 19 Aralık’ta teklifin maddeleri görüşülecek. 20 Aralık Cuma günü ise bütçenin tümü üzerinde yapılacak değerlendirmeler ve oylamayla süreç bitecek.
12 Günlük Kesintisiz Maratonu
Genel kurulda bütçeye dair görüşmeler kesintisiz halde 12 gün boyunca devam edecek. Öte yandan, Görüşmeler sırasında Meclis’in güvenlik tedbirleri de artacak. Bununla beraber, 12 boyunca ziyaretçiler TBMM’ye giremeyecek. Öte yandan siyasi partilerin grup toplantıları da yapılmayacak. Meclis Genel Kurulu, gündemindeki kanun tekliflerini bütçeye ilişkin görüşmeler tamamlandıktan sonra ele alacak.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı bütçe ödeneklerinin ekonomik sınıflandırmaya göre dağılımını şöyle açıklamıştı:
Personel giderleri için toplam 3 trilyon 911 milyar lira,
Mal ve hizmet alım giderleri 1 trilyon 24 milyar lira,
Cari transferler 5 trilyon 813 milyar lira,
Sermaye giderleri 1 trilyon 102 milyar lira,
Sermaye transferleri 338 milyar lira,
Borç verme giderleri 306 milyar lira,
Yedek ödenekler 287 milyar lira,
Ayrıca, faiz giderleri 1 trilyon 950 milyar lira