14.4 C
İstanbul
26 Mart 2025, Çarşamba

“Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” Açıklandı 

(ANKARA)- 12 ayrı basın meslek örgütü “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” hazırladı. Meslek örgütleri, deklarasyon, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde açıkladı.

“Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu”

Nisan ve Eylül aylarında yapılan Medya Konferansları ve çalıştaylarda, Medya Dayanışma Grubu üyesi on iki meslek örgütünün ve akademisyenlerin çalışmalarının sonucu olan “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu”, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğindeki resepsiyonda dün Resepsiyonda birçok gazeteci, akademisyen ve gazeteci adayı olan İletişim Fakültesi öğrencileri yer aldı. Deklarasyonda, “İfade ve Medya Özgürlüğü”, “Dijitalleşme ve Fikri Haklar” ve “Çalışma Yaşamı” başlıklarında gazetecilerin sorunlarına çözüm önerileri getiriyor. 

“RTÜK Siyasi Bir Kurul Olmaktan Çıksın”

Bir diğer dikkat çekici olan, gazetecilerin istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı almasını öngören maddede, “Gazetecilerin çalışma koşulları güvence altına alınmalı, yıpranma hakları genişletilerek yeniden düzenlenmeli, gazetecinin mesleki sebeplerle haklı fesih hakkı uygulanır hale getirilmeli ve istifa halinde de kıdem tazminatı alınabilmelidir” ifadelerine yer verildi. Deklarasyonda, İletişim Başkanlığı tarafından verilen basın kartları hakkında yasal düzenleme getirilerek basın kartlarının gazetecilik meslek örgütleri tarafından verilmesi gerektiği önerildi. Deklarasyonda, RTÜK’ün siyasi partilerin seçtiği isimlerden oluşan siyasi bir kurul olmaktan çıkarılması gerektiği belirtilerek, “RTÜK, yargı işlevi gören ve cezalandıran bir kurul olmak yerine koordinasyonu esas alan bir uzmanlık kurulu haline getirilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, deklarasyonda, “Serbest çalışan ve dijital mecralarda gazetecilik yapanlarla ilgili ekonomik ve mesleki düzenlemeler getirilmeli, gazetecilik gelirleri vergi dışı bırakılmalıdır. Gazetecilik sendikaları, medya kuruluşları ile görüşerek serbest gazetecilerin ürünlerine ödenecek ücretlerin asgari tarifesini belirlemeli, bu tarifeyi her yıl yenilemelidir. Kamu, anılan ücret tarifesinin uygulanmasını takip etmelidir” ifadeleri yer aldı.

“12 Meslek Örgütüne Teşekkür”

Açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Nazmi Bilgin, 12 ayrı basın meslek örgütünün biraraya gelmesinin önemini vurgulayarak, “Bugün Gazeteciler Cemiyeti çatısı altında Medya Dayanışma Grubunun ortaklaşa çabalarıyla hazırlanan Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu’nun tanıtım etkinliği için biraraya geldik. Sizleri Gazeteciler Cemiyeti ve Medya Dayanışma Grubu adına saygıyla selamlıyorum. Medya Dayanışma Grubu ortaklaşa çalışmaların sonucu 2024 yılında 2 büyük konferans gerçekleştirdik. 12 ayrı meslek örgütüne, akademisyenlere ve tüm aktörlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum” ifadesini kullandı.

“Gelin Birlikte Güçlü Olalım”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, yaptığı konuşmada gazetecilerin örgütlenmesinin önemini belirterek şunları kaydetti:

“Kanunları değiştirebiliriz ancak gazetecileri örgütlemediğimizde sorunları çözemeyiz. Gazeteciler örgütlenmedikçe iktidarlar kanunları istedikleri gibi değiştirebilirler ve yapmaya devam ederler. Gazeteciler örgütlenmedikçe kolluk güçlerinin, hakim ve savcıların hoyratlığı sürer. Gazetecilerin bu kadar yokluk ve yoksulluk içerisinde mesleklerini layıkıyla yapmalarını beklemek haksızlık olur. Fakat meslektaşlarımızın da bu tabloyu değiştirmek için örgütlenmekten başka çareleri olmadığıni görmeleri gerekiyor. Gelin gazetecilik mesleğine örgütlenme fikrini yeniden aşılayalım. Örgütlenmekten korkmayan bir meslek grubu oluşturalım. Gelin basın ve ifade özgürlüğü ile gazetecilerin özlük haklarını yeniden kazanalım. Gelin birlikte güçlü olalım.”

“Gerçekten Büyük Bir Başarı”

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici de deklarasyonun hazırlanış süreci hakkında bilgiler verdi. Basın meslek örgütlerinin birleşmesinin önemine dikkat çekti. Ardından şunları söyledi:

“Bu işe başlarken böyle bir metinle sonuçlandırabileceğimize emin değildik aslında. Uzun bir yol oldu ama sonunda böyle bir metin çıkardık ortaya. Biliyorsunuz biz gazeteciler aslında konuşmayı çok severiz. Biz paneller düzenliyoruz, konferanslar düzenliyoruz. Çok konuşuyoruz, kendi sorunlarımızı sürekli anlatıyoruz. Sonuçta bir şey kalmıyor, hepsi uçup gidiyor. Bu sefer öyle olmadı. Elinizde tuttuğunuz Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu bunun somut bir kanıtı. Ortaya bir metin koyduk. Bunu biz bir başımıza yapmadık. 12 gazetecilik meslek örgütü bir araya geldi ve onlar bunu ortaya çıkardılar. Gerçekten büyük bir başarı ama kolay olmadı”

”Gazetecilik Yapmamızı Sağlayan Oksijenimiz Azaldı”

Bununla beraber, Bildirici, şunları kaydetti:

“Şunu özellikle söylemek durumdayım, ben 3-5 yıl öncesine kadar bu cemiyetin kapısından bile geçmiyordum. Çünkü Ankara’daki meslek örgütlerinin çoğu birbirinden ayrıydı, farklılıklar vardı, kimse yan yana gelmiyordu. Bizi bir araya getiren, ortaklaştıran başka gelişmeler oldu. Bizim bu ülkede gazetecilik yapmamızı sağlayan oksijenimiz azaldı. Biz baskılarla karşılaştık. Hapislerle, gözaltılarla, işten atılmalarla karşılaştık. Siyasi iktidar el koydu. Gazetelerimiz, televizyonlarımız holding patronlarının egemenliğine girdi. Biz örgütlerimizi, sendikalarımızı kaybettik. Bunun sonunda ne oldu? Biz kendi haklarımızı bile savunamaz hale geldik.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER