(MANİSA) – Manisa Soma’da çalışan madenciler, ithal kömürün yerli üretimi baltaladığı ve işsizlik oranlarını artırdığı yönünde ciddi endişeler taşıyor.
Manisa’nın Soma ilçesinde çalışan madenciler, ithal kömürün ülkeye girmemesi gerektiğini belirterek, maden ocaklarında binlerce işçinin çalıştığını böyle bir durumda işsiz kalacaklarını ifade etti.
Madenciler İthal Kömür İçin Şu İfadelere Yer Verdi
“İthal kömürün ülkemize gelmesi üretime atılmış bir kazık. Bu üretimi olumsuz etkileyen, yerli üretime engel olmaya çalışan bir uygulama olarak görüyorum. Bunun yanında petrokok kullanımını da aynı şekilde görüyorum. Yerli kaynakların rezervlerinin çıkarılmasında engel olarak nitelendirebilirim. Burada 4 bin 300 kişi çalışıyor. Bunun yanında taşeronları da eklersek, 5- 10 bin kişinin evine ekmek giriyor. İthal kömürün girmesi madenciliği olumsuz şekilde etkiler. İnşallah bir gün buna son verilir.”
“Biz ithal kömürün bitmesini isteriz. Eğer ithal kömür olursa burada bütün çocuklarımız aç kalır”
“Biz ülkemizde ithal kömürün bulunmasını doğru bulmuyoruz. Ülkemizin kendi kaynaklarının, ülkemize yeterli olacağını düşünüyoruz. Bu konuda da yetkililerden anlayış bekliyoruz çünkü emek veriyoruz, emeğimizin zayi olmasını istemiyoruz. Öncelikle hükümetten beklediğimiz ithal kömürün satılmaması, yerli ve milli kömürümüzün satılması. Bizim beklentimiz bu yönde çünkü biz evimizi, çocuklarımızı, ailemizi kendi yerli değerlerimizle geçindiriyoruz. İthal kömürün girmesi demek, ailemizin ve geleceğimizin yok olması demek.”
“İthal kömür ulusal çıkarlarımızı göz ardı ederek alınmış bir karar”
“İthal kömür ulusal çıkarlarımızı göz ardı ederek alınmış bir karar. Bizim kendi enerji kaynaklarımız varken piyasaya açılmış olması, dış rekabete açılmış olması, Türkiye’nin enerji politikalarını dışlayan bir şekilde çizilmiş olması kötü bir durum. Ben bunun karşısındayım. İthal kömürün artması demek sadece iş kaynaklarının azalması değil Türkiye’deki kömür üretim potansiyelinin azalması demek. Bir işsizlik demek, madencilerin işsiz kalması demek ama bundan başka bir boyutta var; ulusal kaynaklarımız dururken yurt dışına kıt para kaynaklarımızı vermektir.”