(ANKARA) – Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 9. yıl dönümünde, Dört Ayaklı Minare önünde anıldı.
28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Tahir Ekçi için avukatlar ve yurttaşlar Diyarbakır’da yürüyüş düzenledi. Ayrıca, Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağın ismini “Tahir Elçi Sokağı” olarak değiştirildi.
“Tahir Elçi’nin barışçıl çözüm çabasını sahipleniyoruz”
Yürüyüşe katılan avukat ve yurttaşlar, Diyarbakır Adliyesi önünde toplanarak Tahir Elçi’nin katledildiği Dört Ayaklı Minare önüne geldi ve burada bir basın açıklaması yapıldı.
Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, dava sürecinde yaşanan hukuksuzluğa işaret ettiği konuşması sırasında, keşif taleplerinin reddedilişi ve faillerin karanlıkta bırakılışını anımsattı. Abdulkadir Güleç, “Adalet inancı zedelenmiş, hukukun üstünlüğü ağır yara almıştır. Tahir Elçi’nin barışçıl çözüm çabasını sahipleniyoruz” ifadelerinde bulundu.
Türkaç Elçi: İnsanın yaşam hakkının kutsallığını anlatmak için kardeşçe geldik
Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de yaptığı açıklamada, “Zulme uğrayanlar, başkaları için de huzur isteyenler, hukukun gücüne inananlar, kardeşçe ülke hayal edenler, yaşam ve adalet hakkımızın talebi için mücadele eden bizler buradayız. Hukuku yok sayanlara, kardeşi kardeşe kırdırtanlara, şehirlerimizi savaş meydanına çevirenlere, yaşam hakkının kutsal olduğunu ve hukuka inandığımızı, kardeşçe bir ülke tahayyülümüzün olduğunu anlatmak için yine bu sokaktayız. Toplumu kandırma niyetiyle türlü türlü hileye, kandırmacaya teveccüh etmeden, insanın yaşam hakkının kutsallığını anlatmak için kardeşçe geldik. Barışa inanlar olarak geldik. Her yıl biraz daha inanarak geleceğiz” şeklinde konuştu.
Erinç Sağkan: Cezasızlığa karşı verdiği mücadeleden bahsediyoruz
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da konuşmasında, “Tahir Elçi’nin bugüne kadar verdiği mücadeleden bahsediyoruz, cezasızlığa karşı verdiği mücadeleden bahsediyoruz. Burada Dört Ayaklı Minare önünde verdiği kültürel değerlere karşı mücadeleden bahsedeceğiz. Onun eşini, çocuklarını düşünün, bunların bilme hakkı yok mu? 10 yıldır çocuklarından, eşinden Tahir Elçi’nin nasıl kaybettirildiğini bilmesini esirgiyoruz. Duyduğum mahcubiyet bundandır. Söz veriyorum; belki 19 yıl, belki 29 yıl sonra, belki 99 yıl sonra bu sokak binlerce avukatla dolacak. Onlar ne olacağını bilerek, Tahir Elçi’yi anmak için gelecek” ifadelerine yer verdi.