15.7 C
İstanbul
16 Mart 2025, Pazar

İlhan Sami Çomak Tahliye Edildi

(İSTANBUL) – 30 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak tahliye edildi. Çomak’ın infaz süresi dolduğu halde cezası devamlı erteleniyordu.

Kararı İlhan Sami Çomak’ın X hesabı duyurdu. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Ve Tahliye”

“VE TAHLİYE…

İlhan Sami Çomak,
30 yıl
3 ay
6 gün
sonra
ÖZGÜR !

İlhan Sami Çomak,
piştî
30 sal
3 meh
6 roj
AZADE !”

Gazeteci Ömer Sönmez de bugün Çomak’ın tahliyesine ilişkin açıklama yapmıştı. Sönmez, ‘İdari Gözlem Kurulu’nun değerlendirmesi sonucu tahliye önündeki engelin kalktığını duyurmuştu.

“Cezaevi Kurulu İlhan Sami Çomak’ın Tahliyesine Karar Verdi”

Sönmez, şunları kaydetmişti:

“Cezaevi Kurulu, Çomak’ın tahliyesine karar verdi: İnfaz Hakimliği’nin onayı bekleniyor!

İlhan Sami Çomak’ın vasisi İpek Özel ile telefonda görüştüm.

Özel, İstanbul Silivri Cezaevi İdari Gözlem Kurulu’nun Çomak’ın tahliyesine karar verdiğini ancak bu kararın henüz İnfaz Hakimliği tarafından onaylanmadığını belirtti.

Eğer İnfaz Hakimliği bu karara itiraz etmezse, Çomak 30 yıl 3 ay 6 günlük tutukluluk sürecinin ardından bugün özgürlüğüne kavuşacak.”

Çomak’ın tahliyesi daha önce farklı gerekçelerle ertelemişlerdi. Son olarak 21 Ağustos’ta üç ay uzatmışlardı.”

İlhan Sami Çomak Kimdir?

1994’te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı. Çomak’ı “PKK adına orman yakma” ve “bölücü faaliyette bulunma” suçlamalarıyla tutukladılar.

Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Yargılaması Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde oldu. Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken PKK’ye üye olmak, molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır Lice’de silahlı çatışmaya girmek, karakola saldırı gibi eylemlerden idama mahkum oldu. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezasını müebbet hapse çevirdiler.

Yargıtay 2000’de Çomak’ın cezasını onadı. Çomak 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu ve DGM’de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.

Öte yandan AİHM, 2006’da Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

Türkiye, AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uyguladı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014’te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebini reddettiler. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onadı.

29 yıldır hapishanede olan Çomak’ın “Günaydın Yeryüzü”, “Geldim Sana”, “Açık Deniz”, “Karınca Yuvasını Dağıtmamak”, “Hayattayız Nihayet” ve “Hayat Seni Çok Seviyorum” adlı kitapları yayımlandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER