(ANKARA) – NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Erdoğan’la Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin artmasıyla nükleer bir savaş riskini de barındıran süreç gündeme geldi. Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama olmadı.
NATO Genel Sekreteri Rutte Açıklama Yaptı
NATO Genel Sekreteri Rutte, görüşmenin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Rutte açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile, terörizm tehdidi, Ukrayna’daki savaş ve Orta Doğu’daki kriz de dahil olmak üzere, kolektif güvenliğimize yönelik büyüyen zorlukları görüşmek üzere bir araya geldim. Giderek daha öngörülemez hale gelen bir dünyada, Türkiye NATO’ya paha biçilmez katkılarda bulunuyor.”
Ziyaret öncesinde yapılan değerlendirmede; Rutte ve Erdoğan görüşmesinde, Avrupa’da bozulan barış ortamının NATO’nun çok daha güçlü olmasını gerektirdiğine dikkat çekilmesi ve AB’nin AB üyesi olmayan NATO Müttefiklerine karşı dışlayıcı yaklaşımından duyulan rahatsızlığın dile getirilmesinin beklendiği ifade edilmişti. Ayrıca, müttefikler arasında savunma tedariki üzerindeki engellerin kaldırılması ve terörizmle mücadelede tam dayanışma sergilenmesi konularında Türkiye’nin beklentilerinin de en üst düzeyde vurgulanacağı kaydedilmişti.
Rutte, Türkiye ziyaretinden önce önemli ikili görüşmeler gerçekleştirmişti. Donald Trump ile görüşen Rutte, sonrasında İngiltere Başbakanı Kier Starmer ile de bir araya gelmişti.
Rutte: Türkiye’yle Yaşanan Siyasi Kriz, Erdoğan’ın ‘Dostu’
Mark Rutte, Hollanda Başbakanlığı döneminde en önemli siyasi krizlerinden birini Türkiye ile yaşamıştı. Anayasa değişikliği nedeniyle 2017 yılındaki referandum öncesi Türk hükümet üyelerinin Hollanda’da siyasi propaganda yapmasına izin çıkmadı. Dönemin devlet bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Hollanda makamlarının “gelme” uyarısına rağmen kara yoluyla Almanya üzerinden Rotterdam’a geçti. Polis, Kaya’yı 11 Mart 2017’de sınır dışı etti.
Ardından, Rotterdam polisi, Türk tarafının direnmesi durumunda zorla sınır dışı edilmesi emri aldı. Türkiye’nin Lahey Maslahatgüzarı Aslan Alper Yüksel ve bazı diplomatlar bir süre gözaltına alındı.
Erdoğan, Hollanda’ya “faşistlikle” suçladı. İki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak çekti. Rutte, Türkiye’deki darbe girişimi sonrası Hollanda’da protesto yapan Türkiye kökenli göçmenlere, “Defolup Türkiye’ye gitsinler” dedi.
Ekonomik İlişkiler Olumlu Devam Etti
Ancak siyasi krize rağmen Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkiler oldukça olumlu biçimde devam etti. Hollanda, Türkiye’deki en büyük yabanacı yatırımcı olmayı sürdürdü. Rutte, kamuoyu önünde edilen sert sözlere rağmen Erdoğan ile daima iyi ilişkileri sürdürmeye çabaladı.
Nato Genel Sekterliği
Öte yandan, Rutte’nin NATO Genel Sekreterliği için desteğini açıklamayan dört ülkeden biri Türkiye oldu.
Bununla beraber, Rutte, nisanda cebinden ödediği bilet parasıyla Erdoğan’ı şahsen ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rutte, Erdoğan’a “dostum” dedi.
Türkiye’nin desteği sonrası Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olmasını önünde engel kalmadı. Rutte 1 Ekim’de NATO Genel Sekreterliği görevine başladı.