3.5 C
İstanbul
21 Mart 2025, Cuma

Diyarbakır’da “Ekonomide Kadın Çalıştayı”

(DİYARBAKIR) – 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Diyarbakır’da “Ekonomide Kadın Çalıştayı” düzenlendi. Etkinlik, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) İş Kadınları Meclisi, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu ve Diyarbakır Sanayi Mektebi işbirliğiyle hazırlandı. Çalıştayda kadınlar, kadınların ekonomi alanındaki sorunlarını tüm yönleriyle ele aldı. Bununla beraber kadın girişimciliği, kadın istihdamı, kadın kooperatifleri, kadın yoksulluğu ve ekonomik şiddet gibi konuları tartıştı.

Ekonomide Kadın Çalıştayı

Çalıştayın açılış konuşmasını hazırlık komisyonu adına DTSO İş Kadınları Meclisi koordinatörü Zehra Demir yaptı. Demir, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlediğimiz çalıştayımıza katılım sağlayarak sunduğunuz güç ve destek için şimdiden teşekkür ederiz” dedi. Ardından şöyle devam etti:

“Biliyoruz ki biz kadınlar bir araya gelebiliriz. Dayanışma içinde örgütlenebiliriz. Mücadele alanlarımızı büyütebiliriz. Başta kadına yönelik şiddet olmak üzere toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik, her alanda karşılaştığımız eşitsizlikler ile mücadele edebiliriz. Birbirimize umut olabiliriz. Ancak her gün gördüğümüz kadın cinayetleri, çocuk istismarı haberleri hepimizin canını yakıyor. Kaygılarını arttırıyor ve umudunu yitiriyor. Narin, Rojin, Sıla bebek ve kamuoyuna yansımayan, bilmediğimiz, katilleri henüz açığa çıkmadı. Kadın ve çocuk cinayetlerini durdurmak için daha çok ortak mücadeleye ve dayanışmaya ihtiyacımız var.

“Kadınların Karşılaştıkları Eşitsizlikler Artıyor”

Bu vahim tablo içinde biz kadınların her alanda karşılaştığı eşitsizlikler artıyor. Toplumsal sorunlardan en çok kadınların ve çocukların etkilendiği dönemlerden geçiyoruz. Pandemi ve yaşadığımız ekonomik krizler en çok kadınları ve çocukları etkiledi. Kadın yoksulluğu temel sorunlarımızın başında geliyor. Biz kadınlar her kriz döneminde ekonomik alanın daha çok dışına itiliyoruz.

Bugün bu çalıştayı Diyarbakır’da kentin ekonomik kuruluşlarının ev sahipliğinde düzenliyoruz. Kadınlarımızla birlikte yerelden ortak bir dil kurma, dayanışma ve ortak bir çalışma yapma gayreti içindeyiz. Ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, kadın olarak karşılaştığımız her türlü ayrımcılığın farkında olarak ekonomik alanda kadınların güçlenmesine odaklanmak bu şekilde yaşadığımız derin toplumsal sorunların çözümüne katkı sunmak istiyoruz.

“Kadınların Güçlenmesi ve Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi”

DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, de etkinlikte konuşma yaptı. Temel kuruluş felsefelerinin ekonomik alanda kadınların güçlenmesi ve kadın girişimcilerinin desteklenmesi olduğunu söyledi. “Aynı zamanda kent ekonomisini belirleyen alanların karar mekanizmalarında kadınların nitel ve nicel katılımını arttırmayı amaçlamaktayız. İş kadınları Meclisi Demokratik seçim süreçleri işletilerek üyelerini belirlemektedir. Kendi tüzüğü ve çalışma usul ve esaslarına göre şekillenmektedir. 53 kişilik meclisimizin 11 kişilik yönetim kurulu, yine meclis üyelerinden oluşan 8 komisyonu bulunmaktadır” dedi. 35 kadının yönetim, meclis ve komiteler düzeyinde karar mekanizmalarında yerini aldığını söyledi. “İlk defa Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde kadın aday meclis başkanı olmuştur. Yine Komite başkanlıklarında da önceliği kadınlar almıştır. Kadınların bu başarısı İş Kadınları Meclisi olarak bizleri umutlandırmış ve gururlandırmıştır” ifadelerini kaydetti.

“Kadın Girişimciler Olarak Fark Yaratacağız”

Ekingen’in ardından TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevher Defne Eyyubi konuştu. “Diyarbakır gibi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehirde bu çalıştayı gerçekleştiriyor olmamız, bu hedeflere ulaşma açısından ayrıca anlamlıdır” dedi. Sonrasında şunları kaydetti:

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri, yalnızca şehrimizin değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Ancak bu eşsiz miras, yeterli önlemler alınmazsa ciddi tehditlerle karşı karşıya kalabilir. Bu değerlerin korunması, kültürel sürekliliğin sağlanması kadar ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesi açısından da önem taşımaktadır. Kadın girişimciler olarak, bu mirasın korunması ve ekonomik faydaya dönüştürülmesi yönünde farkındalık yaratacağız. Bu yerel kalkınma hedeflerimizin önemli bir parçasıdır. Bugün, kadınların ekonomik yaşamdaki yerini güçlendirmek ve cinsiyet eşitliği perspektifiyle daha kapsayıcı politikalar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu anlamlı çalıştayda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER