4 C
İstanbul
20 Mart 2025, Perşembe

Saruhan Oluç: “Asgari Ücret, Temel Ücret Haline Geldi”

(ANKARA) – TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. DEM Parti TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözücüsü Saruhan Oluç, “Bu ülke aylardır asgari ücretle yatıyor. Asgari ücretle kalkıyor. Çünkü asgari ücret maalesef bu ülkede uygulanan ekonomi politikaları sonucunda temel ücret haline geldi neredeyse. Sorun aslında milyonlarca işçi emekçinin 17 bin liraya mahkum olmasından kaynaklanıyor. Bunun ortalama ücret haline gelmiş olmasından kaynaklanıyor. Yoksa, asgari ücret niye bu kadar toplumun gündeminde bir tartışma konusu olsun? Yapısal bir değişikliğe ihtiyaç var” dedi.

Saruhan Oluç: 2025 Bütçesi Yoksula Yük Getiriyor

Oluç, 2025 bütçesinin yoksullara yük getireceğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Kamuda tasarruf döneminin güçlü izlerini görmeyi beklerdik doğrusu, burada kamuda tasarruf meselesini çok tartıştık. Tasarruf bütçesi olması gerekirdi hakikaten. Görüyoruz ki bütçede kamuda tasarruf açısından baktığımızda kamu emekçilerinin ücretlerine dönük düşünülmüş. Belli ki kamuda tasarruftan aynı şeyleri anlamıyoruz. Ekonomide tercih edilen model nedeniyle dış kaynağa bağımlılık niteliği vardı ekonomimizin, hala var. Buna bir de enflasyona bağımlılık özelliği eklendi. Merkez Bankası yıl sonu hedefleri yeniden revize edildi, OVP hedefleri yeniden revize edilmek zorunda kalındı. Aslında öngörüsü eksik çıkan bir ekonomi yönetimiyle karşı karşıyayız.

“Asgari Ücret, Temel Ücret Haline Geldi”

Asgari ücret tartışması aslında hoş bir tartışma değil. Meseleyi ne kadar zam yapılacak bağlamında ele almanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Maalesef Türkiye’deki ekonominin bizi getirdiği durum meseleyi zam oranları üzerinden tartışmak durumunda bırakıyor. Her parti bir rakam açıklıyor. Kimisi ‘En az 28 bin’ diyor, kimisi ‘En az 30 bin’, kimisi ’35 bin’ diyor. Her birinin de dayandığı bir veri var, bir fikir var burada sonuçta. Bu ülke neden aylardır asgari ücretle yatıyor, asgari ücretle kalkıyor? Ülke gündemini neden aylardır bu tartışma işgal ediyor? Çünkü asgari ücret maalesef bu ülkede uygulanan ekonomi politikaları sonucunda temel ücret hâline geldi neredeyse. Sorun aslında milyonlarca işçi emekçinin 17 bin liraya mahkum olmasından kaynaklanıyor. Bunun ortalama ücret hâline gelmiş olmasından kaynaklanıyor. Yoksa, asgari ücret niye bu kadar toplumun gündeminde bir tartışma konusu olsun? Yapısal bir değişikliğe ihtiyaç var, burada sorun buradan kaynaklanıyor.

“Emekçi, Emekli Ücretlerindeki Düşük Artışların Vebali TÜİK’in Sırtındadır”

Enflasyonda düşüş son iki ayda yavaşlamış vaziyette. Bunun böyle devam edip etmeyeceğini göreceğiz. OVP ve Merkez Bankası’nın hazırladığı raporlarda bu kadar ayrı öngörülerde bulunulması hakikaten ilginç bir durum. TÜİK, muhalefetin bütün partilerinin çok eleştirdiği bir kurum. İşçi, emekçi, emekli ücretlerindeki düşük artışların vebali TÜİK’in sırtındadır. TÜİK, bütün bu süre boyunca iki tane doğru iş yaptı. Görüldü ki o raporda hissedilen enflasyon gerçeğin aşağı yukarı iki katıydı. Doğru bir şey oldu hakikaten. Enflasyonun esas olarak ücretlerin artışından kaynaklı olmadığına dair bir beyanda bulundu TÜİK. Bu da doğru bir yaklaşımdı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sayın Cevdet Akçay, ‘Artık bir noktada ileriye dönük endekslemeye geçmek zorundayız. Geriye dönük endekslemeler sürekli kendi kendini yaratan bir süreç doğuruyor. Bu konjonktürün bu noktada uygun olduğu kanaatindeyim’ dedi. Demek istiyor ki, 2025 beklentilerine göre ücret artışları yapılsın meselesine geliyor.

Buradaki sorun şu: Bütün öngörüleri yanlış çıkan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı bunu söylüyor. Nasıl bu konjonktürü uygun görüyor bu durum için? Yani toplumda büyük bir güven doğdu ve iyiye gidiyor diye bir hava var da uygun bu konjonktür, yoksa tam tersi mi geçerli? Böyle bir şeyin yapılabilmesi için topluma verilen resmi rakamların inandırıcı olması gerekiyor. Bu iktidarın inandırıcılığı kalmadı. Bu inandırıcılığı kalmayan iktidar da ‘İleriye dönük endeksleme yapıyoruz biz, ücretleri de 2025’e göre ayarlıyoruz’ derseniz buna kimse inanmadığı gibi kimse de destek vermez. 2017 yılından bu yana da bu güven ilişkisi kopmuş vaziyette.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER