13.7 C
İstanbul
8 Aralık 2024, Pazar

Abdullah Güler’den Açıklama: Düzenleme Tekrar Gelecek

(ANKARA) – AKP, kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen casusluk maddesini teklif metninden çekti. Kararın üzerine AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’den açıklama geldi. Güler, “Düzenleme tekrar gelecek” dedi.

AKP, etki ajanlığına yönelik tepki ve eleştirilerin ardından düzenlemeyi geri çekti. Kararı CHP Grup Başkanvekili Murat Emir sosyal medya hesabından duyurdu. Emir, “Meclis’teki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi” dedi.

Abdullah Güler’den Açıklama

Emir’in paylaşımı üzerine Güler’den açıklama geldi. Güler, düzenlemenin revize edilerek, üçüncü kez TBMM’ye getirileceğini söyledi. Güler, ‘casusluk düzenlemesi’ olarak adlandırdığı ‘etki ajanlığı‘ düzenlemesinin bugün görüşmelerine başlanacak yargıya ilişkin kanun teklifinden çıkarılacağını doğruladı. Ancak muhalefetle olan görüşmenin ardından yeniden gündeme alınacağını ifade etti.

“Düzenleme Geri Gelecek”

Konuyla ilgili açıklama yapan Güler, şunları kaydetti:

“Kanun teklifinin tamamının geri çekildiği doğru değil. Tekliften çıkaracağımız casusluk düzenlemesiyle ilgili önümüzdeki hafta muhalefetin de öneri ve itirazlarını ele alacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu, Bakanlık yetkililerinin de katılacağı bir toplantı olacak. Daha sonra bu düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız” diye konuştu.

Etki Ajanlığı Hakkında

‘Etki ajanlığı’ tasarısı, 28 Ekim’de (2024) Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu”nu düzenleyen 339. Maddesine “diğer faaliyetler” başlığı ile eklenen taslağı iktidar partisi “yeni tip ajanlık faaliyetiyle mücadele” gerekçesine dayandırıyor.

Muhalefet ise metindeki muğlak ifadeler ve kapsadığı alanın net olmamasına dikkat çekiyor. Bu gerekçeyle düzenlemenin yeni bir “cadı avı” dönemi başlatabileceğini söylüyor.

Teklifte kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir maddeyle TCK’nın 328. Maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. Maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyor.

Düzenlemede; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan ya da yaptıranlar hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası var. Bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabiliyor.

Etki ajanlığı yasasıyla gazeteler, televizyon kanalları ve dijital medya platformların, belirli politik görüşleri desteklemek veya eleştirmek için kullanılabileceği eleştirileri yapılıyor.

Düzenleme basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere muhalefetin tepkisini çekmişti. Öte yandan ‘etki ajanlığı’nı yasalaştırmak isteyen AKP ve MHP’den 10 vekilin, Gürcistan’da çıkarılan benzer bir düzenlemeye ‘demokrasi tehdidi’ diyen deklarasyona imza verdiği ortaya çıkmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,653BeğenenBeğen
2,256TakipçiTakip Et
20,129TakipçiTakip Et
783AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER