14.4 C
İstanbul
26 Mart 2025, Çarşamba

Özgür Özel, İlhan Erdost’u Anma Programına Katıldı

(ANKARA) – CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen yazar ve yayıncı İlhan Erdost’u anma programına katıldı.

Özel buradaki konuşmasında, “Bir gün buraya iktidar partisinin genel başkanı olarak geldiğimde, o gün devlet, İlhan Erdost’tan, acıttığı bütün canlardan, babasız bıraktığı bütün evlatlardan, gözü yaşlı bütün eşlerden, annelerden özür dilemiş olacak” dedi.

İlhan Erdost Mezarı Başında Anıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası Mamak Cezaevi’nde dövülerek öldürülen yazar ve yayıncı İlhan Erdost için Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen anma programına katıldı.

İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost konuşmasında özetle, “‘Can can kızın seni sorar, her gün telefonla arar, Gül’ünün yüreği yanar nerede İlhan’ım diye, akşam gelecektin hani, yollara baktırma beni, Alaz’ın tanımaz seni, zulüm nere niye bize?’ Annemin yazdığı ve eksik kalmamış tek şiir bu. O zaman elimizde kalanlar annemin tamamlanmamış şiirleri, Metin’in yarım kalmış hayali, Hrant Dink’in güvercin tedirginliği. Annem ne derse doğru der; zulüm nere niye bize?”

Türküler Erdost: “Babamın yaşayamadığı hayatını düşündüm. 44 yıllık bir yük”

İlhan Erdost’un kızı Türküler Erdost ise “Babamın ardından hesaplanamayan 44 yıl. Geçen gün sosyal medyada rastladığım paylaşım belleğimde yinelendi durdu. Bir çocuğun taşıdığı en büyük yük ebeveynlerinin yaşanmamış hayatlarıdır. Babamın yaşayamadığı hayatını düşündüm. 44 yıllık bir yük” diye konuştu.

Özgür Özel: “Sözü, edebiyatı, düşünceyi copla, 12 Eylül’ün copuyla susturdular”

Özel ise özetle şunları söyledi:

“44 yıl önce sözden korkanlar, kitaplardan korkanlar, kitapları coplarla susturmaya çalışanlar İlhan Erdost’u cezaevinin bir bloğundan diğer bloğuna taşıma bahanesiyle bir cezaevi aracının içinde 20 dakika içinde hunharca katlettiler. Öldüresiye dövdüler ve ardından da kısa süre sonra hayatını kaybetti. Bütün ölümler acı, bütün ölümler ailelerin yüreğinde sızı bırakıyor ama İlhan Erdost’un ölümü, ölüm şekli onun bütün sevenlerinde, o gün daha doğmamış olanlarda bile bu ölümden haberdar olduktan sonra içlerinde bir tarihle hesaplaşma duygusu yaratıyor.

Maalesef bazı suçlular aynı organize, bazıları devlete suç işlettiklerinde organize suç örgütleri ile benzer yöntemler kullanırlar. Semboller üzerinden giderler. İbreti alem olsun diye korku salmak için yaparlar ve sembol tarihleri kullanırlar. İlhan Erdost, 12 Eylül darbesinden iki ay bile geçmeden, 7 Kasım gününde katledildi. Katledilirken de biraz önce ifade edildiği gibi yasak yayın bulundurmaktan suçlanıyordu. Aynı suçtan gözaltına alınan ağabeyine bir daha hiç sormadılar bile, yargılamadılar bile. Ne ‘Beraat ettin’ dediler, ne ‘ceza aldın’ dediler.

Ve okuyanlara, okutanlara o kitapları yazanlara, düşünenlere devleti yönetenler ve o devleti ele geçirenler aslında ‘Böyle olursunuz’ dediler. Sözü, edebiyatı, düşünceyi copla, 12 Eylül’ün copuyla susturdular. Sonra bu dönemi kalıcılaştıracak olan Anayasa değişikliğini de İlhan Erdost’un ölümünün ikinci yılında halk oylamasına sundular. 7 Kasım 1982. (…)

“Mücadelemiz devam edecek”

Suçları ile birbirlerine bağlı olanların bağı, en güçlü bağlardan bir tanesidir. Bugün de göbeğinden birbirlerine suçları ile bağlı olanların neler yaptıklarını, hangi suçları nasıl örttüklerini, kimlere cesaret verdiklerini ve halen kimlerden korktuklarını görüyoruz. Ama ondan daha güçlü bir bağ var. Bu birbirlerine acıları üzerinden bağlı olanların, haklıların gücü ve bağı. O birbirlerine acıları önünden, acılarıyla bağlı olanların huzurunda şu sözü veriyorum. Bir gün buraya iktidar partisinin genel başkanı olarak geldiğimde, o gün devlet, İlhan Erdost’tan, acıttığı bütün canlardan, babasız bıraktığı bütün evlatlardan, gözü yaşlı bütün eşlerden, annelerden özür dilemiş olacak. O güne kadar mücadelemiz devam edecek.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER