(İSTANBUL) – Ortak bir açıklamaya imza atan basın meslek örgütleri, yaşanan polis şiddetini kınayarak en kısa zamanda bağımsız bir soruşturma istedi.
DİSK Basın-İş, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Kadın Gazeteciler Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Yerel Medya Derneği, Haber Sen Amed Şubesi, TGS Amed Temsilciliği kaleme aldıkları ortak açıklamada polis şiddetine değindi.
Basın Özgürlüğünün İhlaline Yönelik Kınama
“Basın özgürlüğü, demokrasinin ve halkın doğru bilgiye erişim hakkının temel taşıdır” şeklinde başlayan açıklamada son dönemlerde, Mardin, Batman, İstanbul, Adıyaman ve Malatya gibi birçok kentte ihlallerin yaşandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, “İktidarın baskıları ve polis şiddeti, bu temel hakkı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Gazeteciler, toplumsal olayları, kamu yararını ve hak ihlallerini kamuoyuna duyurmak için görevlerini yaparken fiziksel ve psikolojik şiddetle engellenmekte, gözaltına alınmakta, hatta darp edilmektedir” ifadeleri yer aldı.
Artan baskı ve şiddet olaylarının bağımsız bir şekilde soruşturulmasının istendiği açıklamada ayrıca, polis kuvvetlerinin basın mensuplarına karşı saygılı davranmları için eğitim verilmesi, iktidarın basın özgürlüğüne saygı duyması ve mevcut uygulamaların sona erdirilmesi talepleri sıralandı.
Ortak Açıklama İhlallere Yönelik Liste de Yayınlandı
- JINNEWS muhabiri Derya Ren ve Pirha Haber Ajansı muhabiri Kamber Yıldız, deprem bölgesinde görev yaparken jandarmalar tarafından Genel Bilgi Taramasına (GBT) maruz kalmış; Adıyaman’da kaldıkları ev iki kez jandarma tarafından basılmıştır. Gazetecilere, yaptıkları haberler sorgulanmış, baskınların ‘aramızda kalması’ istenerek baskının gizlenmeye çalışıldığı belirtilmiştir.
- Yenidoğan Çetesi’ne yönelik soruşturmayı yürüten savcıyla ilgili haber sonrasında halktv.com.tr Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe ve Gazete Pencere Yazı İşleri Müdürü Nilay Can gözaltına alınmış; avukat İrem Çiçek’e ev hapsi verilmiştir. Adalet Bakanı’nın açıklamalarının ardından, basına yönelik bu baskının hukuk çerçevesini aşarak doğrudan iktidarın basına gözdağı verme çabasına dönüştüğüne tanık oluyoruz.
- Batman Belediyesi’ne kayyım atanması sırasında protestoları takip eden Batman Sonsöz Gazetesi’ne yapılan polis baskınında, gazete muhabiri Serhat Aslan gözaltına alınmak istenmiş, ancak bürodaki diğer gazetecilerin müdahalesiyle serbest bırakılmıştır. Gün boyunca kayyıma karşı yapılan protestoları takip eden birçok gazeteci ise sürekli olarak polis engeline maruz kalmıştır.
- Batman Belediyesi önünde gerçekleşen eylemi takip eden JINNEWS muhabiri Pelşin Çetinkaya ve Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Veysi Akören, polis tarafından darp edilerek gözaltına alınmışlardır. Her iki gazeteci de emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştır.
- Kadıköy’de kayyım atamalarına karşı yürüyüş yapan kadınları belgelemek isteyen Mezopotamya Ajansı muhabiri Yeşim Tükel, polis tarafından darp edilmiştir. Gün boyunca görevlerini yapmaya çalışan gazetecilere yönelik bu baskılar, basın özgürlüğüne ve halkın bilgiye erişim hakkına yapılan ciddi bir saldırıdır.