8.5 C
İstanbul
18 Mart 2025, Salı

Gürcü Hayali Partisi, Seçimlerden Birinci Olarak Çıktı

(ANKARA) – İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi ülkenin geleceği açısından belirleyici olarak görülen parlamento seçimlerini kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Gürcü Rüyası Partisi oyların yüzde 54,2’sini aldı. AB üyeliğine ilişkin politikalara öncelik veren Gürcistan muhalefeti yenilgiyi kabul etmedi. Rusya’ya yakınlığı ile bilinen iktidar partisi ile aralarındaki mücadelenin daha da kutuplaşabileceği görüşü hakim.

Gürcü Rüyası Partisi Kesinleşmemiş Sonuçlara Göre Zafer İlan Etti

Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu, dün gerçekleşen parlamento seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 72’sinin sayıldığını bildirdi. Ayrıca Gürcü Rüyası Partisi’nin, yüzde 53 oy oranıyla muhalefetin önünde olduğunu bildirdi. Sandıkların akşam 20.00’de kapanmasından kısa süre sonra Gürcü Rüyası Partisi’nin kurucusu Bidzina İvanişvili açıklama yaptı. Başkent Tiflis’teki parti merkezinde yaptığı konuşmada partisinin zaferini ilan etti.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili: Muhalefet Yüzde 52 ile Kazanıyor

Dört siyasi partinin ittifakından oluşan muhalefet de sandıkların kapanışından kısa bir süre sonra zafer ilan etmiş ancak resmi olmayan sonuçların açıklanmasından sonra, ittifak içerisinden Birleşik Ulusal Hareket, seçim sonuçlarını meşru kabul etmediklerini belirtmişti. Muhalefeti ve AB’ye uyum politkalarını desteklediği bilinen Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de muhalefetin önde olduğunu gösteren bir çıkış anketine atıfta bulunarak, “Diasporadan gelen oylar olmadan ve seçimleri manipüle etme girişimlerine rağmen muhalefet yüzde 52 ile kazanıyor” dedi. Öte yandan seçimlerde elektronik olmayan yöntemlerle kullanılan oylar henüz sayılmadı. Kesin sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

Muhalefet Partileri Bir Önceki Seçim Sonuçlarını da Tanımamıştı

Önceki parlamento seçimlerinde de muhalefet seçim sonuçlarını tanımamış yeni parlamentonun oturumlarını 5 aydan uzun bir süre boyunca boykot etmişti. Gürcü Rüyası Partisi geçen aylarda Gürcistan toplumunda tepkilere yol açan “yabancı etki ajanlığı” ve “LGBT karşıtı propaganda” yasalarını kabul etmişti. Bu hamle, Brüksel’in Gürcistan’ın AB üyelik sürecini dondurmasına neden olurken; Washington da birçok Gürcistanlı yetkiliye yaptırım uygulama kararı almıştı. Haftalar süren protestolarda Gürcistan muhalefeti, yabancı etki ajanlığı yasasını “Rus yasası” olarak adlandırmıştı. Ayrıca Kremlin’in “siyasi muhalifleri bastırmak ve muhalefeti susturmak için kullandığı yasalardan esinlendiğini” düşünülüyor. Muhalefet, bu yasanın Gürcistan’ın AB’ye üyelik hedefiyle uyuşmadığını gündeme getirmişti. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER