(ANKARA) –HAYKONFED İkinci Başkanı Haydar Özkan, “Ankara’da bir kedi, kafası ve ön patileri kesilerek katledildi” açıklamasını yaptı. Özkan, hayvanlara yönelik işkence ile gündeme gelen C31K adlı oluşumu işaret etti.
Bir Kedi Katledildi
Katliam yasasının Meclis’ten geçmesinin ardından hayvanlara yönelik şiddet giderek artıyor. Bununla birlikte Türkiye’nin hemen her ilinden her gün hayvanlara yönelik şiddet ve istismar haberleri geliyor. Gebze Belediyesi, Ümraniye Belediyesi ve Kırklareli Belediyesi de hayvan katliamlarıyla gündeme gelmişti. Son olarak bir katliam haberi de Ankara’dan geldi.
HAYKONFED İkinci Başkanı olan Haydar Özkan, sosyal medyadan paylaştığı bir görüntü paylaştı. Özkan, paylaşımında bir kedinin kafası ve ön patileri kesilerek katledildiğini duyurdu. Ardından Özkan, köpek ve kedileri işkence ile öldürdükleri videolar ile gündemde olan C31K’yı (Cehennemin 31. Katı) işaret ederek Ankara Valiliği’ni ‘inceleme başlatılarak gereğini yapmaya’ çağırdı.
Haydar Özkan bununla birlikte, kedinin katledildiği adresin de açıkladı. Adres: Kültür Mahallesi, Ziya Gökalp Caddesi, Kolej, Şair Oğuz Tansel Parkı Çankaya/Ankara”
9 Maddede Katliam Yasası
Kedi ve köpekler sahipli hayvan statüsüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydolacak.
Hayvan bakımevlerinin tanımı değişerek şöyle oldu:
“Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis.”
Mevcut yasada yer alan “Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi metinden çıktı.
Yasaya, sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanları almak isteyen kişilere teşvik maddesi geldi.
Belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapacak. Böylece sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi amacıyla bakımevleri kurup, bakım ve tedavilerini sağlayacak.
Bakımevlerinde rehabilite edilen köpekler, biri sahipleninceye kadar barınakta kalacak. Bu sürede hayvanlar Bakanlığın veri sistemine kaydolacak.
Bakımevindeki köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil edenlere veterinerler ötenazi yapacak.
Bakanlık, hastane ve ameliyathane kurmak için bakımevlerine mali destek sağlayacak.
Sahipli hayvanlarını terk edenlere verilen cezalar yükseldi. İdari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıktı. Sahipsiz hayvanları bakımevinden başka yere terk edenler 50 bin lira ceza alacak.