(ANKARA) – TBMM Adalet Komisyonu, AKP’nin “etki ajanlığı” düzenlemesinin de yer aldığı torba kanun teklifinin görüşmelerine başladı. Muhalefet partileri teklife tepki gösterdi.
“Etki Ajanlığı” Görüşmeleri Başladı
TBMM Adalet Komisyonu’nda, “etki ajanlığı” düzenlemesinin de yer aldığı 23 maddelik Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri başladı. Komisyonda muhalefet partisi milletvekilleri, “etki ajanlığı” ile ilgili 16. maddeye tepki gösterdi. Bununla beraber, ülke gündeminin bu olmadığını ifade ettiler.
“Casusluk Eylemleriyle Daha Etkin Mücadele Edilmesini Öngörmekte”
Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, “Son olarak 9. yargı paketi olarak bilinen kanun teklifi Adalet Komisyonu’muzda kabul edilmiş ve TBMM Genel Kurul gündeminde yer almıştı. Bu yasama döneminde de çok önemli yasama faaliyetleri gerçekleştireceğiz. 9. yargı paketinin devamı niteliğinde olan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşeceğiz. 23 maddeden oluşan teklif 12 farklı kanunda yapılacak değişikliği kapsamaktadır. Casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilmesini öngörmektedir” dedi.
“Torba Kanunlar ‘Belirlilik İlkesini’ Yok Sayıyor”
Anayasa aykırılık önergesi üzerinde söz alan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, “Burada yine bir torba kanun var. Noterlik kanunu teklifinde yürürlükte olan 12 kanuna değişiklik isteniyor. Torba kanunlar ‘belirlilik ilkesini’ yok sayıyor. Hukuk kuralları gerek yurttaşlar gerek bu uygulayacak olan kamu makamları tarafından tereddüde yer bırakmamalıdır. Ancak torba kanunlar bu ilkeyi ihlal ediyor” dedi.
Kanun teklifindeki maddelerin içeriğine dikkat çeken Özbudun, “Kanun teklifinin ismini okuduğumuzda ağırlığın noterlik olduğunu düşünüyoruz halbuki çok daha kritik maddeleri var. 16. maddede insan hakları ve güvenlik dengesinin insan hakları aleyhine bozulduğunu düşünüyorum. Bu maddenin Anayasamızın hem 2, 13 ve 15. maddelerine aykırı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Gündem; Kadına Ve Çocuğa Şiddet, Noterlik değil”
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Cumhurbaşkanı cezasızlık politikasından bahsediyor ama önümüze Noter Kanunu ve içinde de ‘etki ajanlığı’ denilen ve korku iklimini besleyen demokrasi tarihinde var olan ülkelerde olmayan bir maddeyle geldi. Gündem ne önümüzde tartıştığımız nokta ne? Gündem; kadına ve çocuğa şiddet, yenidoğan çetesi. Siyasi davalardaki, 10 Ekim davasındaki cazasızlık, Madımak davasında zaman aşımında cezasızlık… Nereden baksak kamu görevlileri hakkında verilmeyen soruşturma izinleri. Biz bunları bekliyorduk. Noterlikteki düzenlemelerin toplum için karşılığı yok. Türkiye’nin gündemi bunlar değil” dedi.
“İktidarınızı Devam Ettirecek Maddeler Var”
Etki ajanlığı düzenlemesinin muğlak olduğunu belirten Bülbül, “Casus olan kişi vatan hainidir. Vatan haini olan kişiye üç yıl ceza veremezsiniz. Aba altından sopa gösteriyorsunuz. Sıkıntı büyük… İktidarınızı devam ettirecek, korku iklimini sürdürecek maddeler var sadece. Burada şatafatlı sözlere gerek yok. Türkiye’de iyi şeyler olmadığı apaçık ortada. OECD’ye göre yargıya güven Türkiye’de 38 ülkede 36. sırada. Benim şu an bu konuşmamla muhtemelen etki ajanlığından fezlekemiz hazırlanıyor” diyerek tepki gösterdi.
“Anayasaya Aykırı”
DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, “Her zamanki gibi iktidarın siyasi ikbalini sağlama almaya çalışan bir yasa teklifiyle karşı karşıyayız. Öncelikle kanun yapma mantığı olarak Anayasa’ya aykırı. Bu teklifin hukuk bilen kişiler tarafından hazırlandığı konusunda şüphelerim var. Anayasa’nın 42. maddesi eğitim hakkını ortaya koyarken, burada mahpusların eğitim hakkı iyi hale bağlanmış” diye konuştu.