(ANKARA) – Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yarın Türkiye’ye geliyor. Scholz, Erdoğan ile İstanbul’da bir araya gelecek. Die Zeit’ın haberinde Scholz’un gündemine ilişkin çeşitli değerlendirmeler yer aldı.
Almanya Başbakanı Scholz, yarın Türkiye’ye gelecek. Scholz, Erdoğan ile İstanbul’da bir araya gelecek. İkili ilişkiler, göç konusu, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki son gelişmeler masada olacak. Görüşmenin ardından iki liderin ortak basın toplantısı düzenlemesi olası.
Die Zeit’ın Dikkat Çektiği Gündem: Göç ve Eurofighter
Die Zeit gazetesinde yer alan “Bu sefer kesinlikle kebap yaygarası için zaman yok” başlıklı bir yazıda, Alman siyasetçilerin uzun süre Erdoğan’dan uzak durdukları ifadesi vardı. Haberde, Scholz’un ziyaretinin nisan ayında Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in ziyareti sonrasında Almanya’dan yapılan üst düzey ikinci ziyaret olduğu bilgisi var. Yazıda, “Almanlar uzun süredir Erdoğan’dan uzak durma eğiliminde oldukları için Türkiye ziyareti dikkat çekiyor. Ancak Erdoğan 2023’te yeniden seçildi ve Berlin’de pek çok kişi buna üzüldü. Ancak şimdi dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Almanlar da yeni gerçekliğe uyum sağlamak zorunda” denildi.
Yazıda, Almanya’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğu kadar Türkiye’nin de Almanya’ya ihtiyacı olduğu kaydedilerek, “Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerini uzun zamandır karakterize eden insan hakları konusu masadan kalkmış değil. Ancak artık belirleyici de değil. Mültecilerle mücadele, sonu gelmeyen savaşlar ve silahlanma yoluyla caydırıcılık gibi konular öne çıkıyor” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin Eurofighter Typhoon Talebi
Türkiye’nin almak istediği Eurofighter Typoon savaş uçaklarının da gündeme geleceği belirtilerek, “Savaş uçağının ortak üreticileri olan İngilizler, İspanyollar ve İtalyanlar çoktan anlaştı. Her şey Alman vetosuna bağlı. Şansölye Scholz fikrini değiştirmeye ikna edecek mi? Türklerin ona Berlin’in bu yılın başında Eurofighter’ların Suudi Arabistan’a ihracatına izin verdiğini hatırlatması muhtemel. Bunun gerekçesi, Suudilerin Yemenli Husilerin saldırılarına karşı İsrail’in tarafını tutuyor olması. Ancak Suudi Arabistan’ın aksine Türkiye, çok inatçı da olsa bir NATO ortağı” değerlendirmesi yer aldı.
Almanya, Türkiye’nin Mülteci Rotalarını Zorlaştırmasını İstiyor
Aynı yazının devamında “Almanların Türkiye’den görmek istedikleri şeyin mülteciler konusunda daha iyi bir iş birliği olduğu” ifadesi yer aldı. Haberde şu ifadeler yer buldu:
“Şansölye Merkel’in 2016’da Türkiye ile başlattığı AB anlaşması kadar resmi olmasa da etkili bir anlaşma. İlk olarak Berlin, Türkiye’nin Yunanistan’a giden mülteci rotasını zorlaştırmasını istiyor. İkinci olarak Alman hükümeti Türkiye’nin Almanya’ya sığınma şansı olmayan vatandaşlarını geri almasını istiyor. Bu öncelikle Türkiyeli Kürtleri ilgilendiriyor. Almanya’ya sığınanlar arasında Kürtler ilk sıralarda yer alıyor. Erdoğan ise yeni bir Kürt politikasının ipuçlarını veriyor. Yıllarca onlarla savaştıktan sonra, bir hafta önce ‘birbirlerine doğru adım atmaları’ gerektiğini söyledi. Bu Kürtlere yönelik gerçek bir açılımın göstergesi mi yoksa Erdoğan sadece görev süresini uzatmak için yeni bir anayasa için müttefik toplamaya mı çalışıyor? Bu durum Almanlar için de önemli.”