(ANKARA) – Milli Eğitim Bakanı (MEB) valiliklere “kış saati” genelges gönderdi. Genelgede, il bazlı ders saati başlangıç saatlerini belirlemede valiliklerin yetkili olduğunu belirtti.
MEB, Valiliklere Genelde Gönderdi
Milli Eğitim Bakanı (MEB) valiliklere “okul ve ders saati uygulaması” konulu genelge gönderdi.
MEB ileri saat uygulamasıyla gün ışığından daha fazla yararlanmayı amaçladığını belirtti. Bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı.
“Kış Saati” Düzenlemesi
Mevzuat hükümleri uyarınca yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi nedeniyle “kış saati” şeklinde düzenleme talebine ilişkin valiliklerin yetkili olduğunu belirtti.
MEB Gün doğumu ve batımı ile toplumsal şartlar göz önünde bulundurularak okullardaki ders saatlerinin planlanmasının derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenerek öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istedi.
Yaz Saati Uygulaması Nedir?
Yaz saati uygulaması, gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmayı amaçlıyor. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson önerdi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı.
Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gündüz saatlerine bir saat eklenmesi çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkiliyor. Ancak, tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır.