13.5 C
İstanbul
17 Mart 2025, Pazartesi

Oba Makarna, İşçi Başına 49 bin TL Kâr Etti

(SAKARYA) – 15 Eylül’de Oba Makarna’da meydana gelen patlamanın ardından ön bilirkişi raporu henüz kamuoyu ile paylaşılmazken; 6 aylık bilançosunu açıklayan Oba Makarna, bu dönemde işçi başına 49 bin TL net kâr elde etti.

Oba Makarna Patlamasında Dört İşçi Öldü

15 Eylül’de Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Oba Makarna fabrikasında bir patlama meydana geldi. Patlama sonucunda 27 yaşındaki Mesut Simay hayatını kaybetti, biri çocuk olmak üzere üçü itfaiye eri olan 30 kişi yaralandı. Yaralanan işçilerden 22 yaşındaki Eray Kızıldağ, 4 Ekim’de tedavi gördüğü Kocaeli Şehir Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Ardından, 24 yaşındaki Güven Albayrak ve 27 yaşındaki Merve Menteş de yaşamını kaybetti. Patlamada hayatını kaybeden işçilerin sayısı dörde yükseldi. Bunun yanı sıra, beş işçinin de tedavisi sürüyor.

Şirket İşçi Başına 49 Bin TL Kâr Elde Etti

Öte yandan, Oba Makarna’nın 2024’ün ilk altı ayındaki faaliyet raporu şirketin kârlılığını gözler önüne serdi. Şirket, bu dönemde işçi başına 49 bin TL net kâr elde etti. Şirket yetkilileri, üretim kapasitesini artırmak amacıyla Hendek’teki fabrikaya iki yeni üretim hattı eklemeyi planladıklarını duyurdu. Bununla beraber, patlamadan kaynaklanan üretim düşüşlerini ise fason üretim anlaşmaları ile telafi ettiklerini belirttiler. Ancak, gelecekte olası iş kazalarına karşı henüz bir eylem planı açıklamadılar.

İşçiler Zorunlu Mesailerden Şikayetçi

Patlamanın ardından Hendek fabrikasında çalışan işçiler, zorunlu mesailerinin arttığını dile getirdi. Öte yandan, işçiler şirket yönetiminin baskı yaptığını ve sendikaya üye olmamaları için tehdit edildiğini belirtti. İşçiler ayrıca, patlama bölgesinde zorla temizlik çalışmalarına gönderildiklerini de iddia etti.

Sendika Üyeliklerine Baskı İddiaları

Oba Makarna işçileri, fabrikada sendikal faaliyetler nedeniyle baskıya maruz kaldıklarını aktardı. Şeker-İş Sakarya Şube Başkanı Erdal Genç, işçilerin depolar arası taşıma borularındaki kaçaklar ve havalandırma kapaklarının arızalı olduğu konusunda uyardığını ifade etti. Genç, patlama sonrası iş güvenliği konusunda duyarlılığın arttığını, ancak fabrika yönetiminin sendika üyeliklerini kontrol etmek istediğini söyledi. Yönetimin, işçilerin e-devlet üzerinden sendikaya üye olup olmadıklarını öğrenmek için baskı uyguladığını belirtti. Bu durumun ise işçiler üzerinde ciddi bir baskı yarattığını aktardı.

Yasal Süreç Devam Ediyor

15 Eylül’deki patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada 20 Eylül’de aralarında fabrika müdürünün de bulunduğu altı kişi gözaltına alındı. Ardından, fabrika müdürü V.U. tutuklandı. Fabrika sahipleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Öte yandan, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Sakarya İl Temsilciliği’nin patlama alanında inceleme yapmasına izin verilmedi. Bunun yanı sıra, patlama öncesi depo bölümünde biriken tozun patlama riski taşıdığını belirten iş sağlığı ve güvenliği uzmanının işten çıkarıldığı da iddia ediliyor. (KAYNAK)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK HABERLER

BİZİ TAKİP EDİN

289,397BeğenenBeğen
2,317TakipçiTakip Et
20,344TakipçiTakip Et
1,237AboneAbone Ol
- Reklam -

EN SON HABERLER