(İSTANBUL) – 2024 Nobel Barış Ödülü, ‘Nihon Hidankyo’ya verildi. Örgütün bilinen diğer adı “Japonya A ve H-Bombası Mağdurları Örgütleri Konfederasyonu.”
Nihon Hidankyo, 1945’te Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya’ya attığı nükleer bombalardan kurtulanların kurduğu bir örgüt. Örgüt, dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için yaptıkları kampanya ile ödülü aldı.
Nobel Barış Ödülü İçin Norveç Komitesi’nin Açıklaması
Norveç Komitesi, ‘Hibakushaların’ (bombalardan sağ kurtulanların) ödüle neden layık görüldüğünü şu şekilde açıkladı. “Kişisel hikayelerden yararlanarak, kendi deneyimlerine dayalı eğitim kampanyaları oluşturarak muhalefet ettiler. Nükleer silahların yayılmasına ve kullanımına karşı acil uyarılar yayınladılar. Dünya çapında nükleer silahlara karşı yaygın bir muhalefet oluşturmaya ve güçlendirmeye yardımcı oldular.”
Japonya Başbakanı’ndan Tebrik Mesajı
Doğu Asya Zirvesi için Laos’ta bulunan Japonya başbakanı Shigeru Ishiba, ödülle ilgili gazetecilere seslendi. Ishiba, “Nükleer silahları ortadan kaldırmak için çalışan örgütün Nobel barış ödülünü alması son derece anlamlı” dedi.
Komite, Endişesini de Dile Getirdi
Norveç Komitesi, aynı zamanda bazı endişelerini de dile getirdi. Komite, nükleer silahların ikinci dünya savaşının sonundan bu yana kullanılmadığını belirtirken, bunların kullanımına karşı “tabu”nun ise günümüzde tekrar “baskı altında” olduğunu dile getirdi.
Yükselen Nükleer Tehdit
Komite yayımladığı açıklamada Hiroshima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının 120 bin insanın hayatını direkt yok ettiğini vurgularken, dolaylı yoldan takip eden yıllarda bir o kadar insanın da yine can verdiğini vurguladı. Günümüz nükleer teknolojisinin çok daha gelişmiş ve ölümcül olduğu dile getirilirken, milyonlarca insanın hayatının risk altında olduğu ve olası bir savaşın iklim felaketi yaratarak medeniyetimizi yer yüzünden silebileceğinin altını çizdi.
Nobel Komitesi, “Bir gün, Hibakushalar artık aramızda olmayacak ve tarihe tanıklık etmeyecek” dedi. Açıklamanın devamında komite, “Ancak güçlü bir anma kültürü ve sürekli bağlılıkla, Japonya’daki yeni nesiller tanıkların deneyimini ve mesajını ileriye taşıyor” sözleri yer aldı.